Piatok 27. 09. 2024 15:22:31 | Meniny má Cyprián

Jesseniova lekárska fakulta v Martine odštartovala nový školský rok: Navštevuje ju 1 750 žiakov

V utorok 24. septembra sa v Aula Magna Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave konalo slávnostné otvorenie akademického roka 2024/2025. Zuzana Marčeková z marketingu Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského priblížila, že nový školský rok je aktuálne 56. rok samostatného fungovania fakulty v Martine.

Radka Kostánová|26. september 2024|09:00:07

Zdroj: jfmed.uniba.sk

Súvisiaci článok
Jesseniova lekárska fakulta oslavuje 55. výročie samostatnosti: Je výsledkom veľkých snov a tvrdej práce
Čítajte viac >

56.ročník samostatného fungovania

Slávnostného ceremoniálu sa zúčastnila prorektorka univerzity pre kvalitu a rozvoj prof. MUDr. Viera Štvrtinová, PhD., ako aj ďalší významní hostia, akými sú zástupcovia mesta, Žilinského samosprávneho kraja, Univerzitnej nemocnice Martin a iných inštitúcií.

Podľa slov Marčekovej na fakultu tento rok nastúpilo dokopy 1 750 študentov. Fakulta sa podľa dostupných informácií zaviazala prijať viac študentov medicíny, preto sa do prvého ročníka štúdia všeobecného lekárstva v slovenskom jazyku zapísalo 149 študentov. Minulý rok to bolo len 118.

V našom minulom článku sme vás informovali, že fakulta oslávila 55. výročie samostatnosti, na čo vo svojom príhovore odkázala aj dekanka prof. MUDr. Andrea Čalkovská, DrSc. „Podarilo sa nám v našom archíve nájsť skutočný poklad – v koži viazanú pamätnú knihu vysokoškolského internátu, kde bol rukou písaný záznam z obdobia, kedy fakulta vznikala. Píše sa tam, že to bol veľmi komplikovaný proces, ale že máme ďalším generáciám odkazovať, že si treba pamätať to, čo bolo dobré. A tento odkaz by sme radi rozvíjali ďalej,“ uviedla dekanka.

IMG_20240924_110641.jpg Zdroj: jfmed.uniba.sk

Nový školský rok, nové projekty

Fakulta má podľa slov dekanky v tomto akademickom roku rozbehnutých viac projektov, okrem iného napríklad aj granty z Plánu obnovy a odolnosti pre excelentných výskumníkov.

„Aktuálne čakáme na výzvu, ktorú bude vypisovať Ministerstvo školstva Slovenskej republiky, kde je pomerne veľký balík financií na simulačnú výučbu. Nám sa už v lete podarilo z vlastných prostriedkov zrekonštruovať naše simulačné centrum, kde pribudli tri nové miestnosti. Čo opäť prinesie kvalitnejšiu výučbu. Z pripravovanej výzvy by sme chceli v spolupráci s Univerzitnou nemocnicou Martin zriadiť simulačné centrum aj priamo v priestoroch nemocnice,“ doplnila profesorka Andrea Čalkovská.

Súčasťou slávnostného otvorenia akademického roka bolo aj odovzdanie akademických pochvál študentom a pamätných medailí súčasným aj bývalým zamestnancom fakulty.


Súvisiaci článok
Okresný súd Martin zrušil pojednávanie v kauze podvodu s envirodotáciami v Turci
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť