Piatok 27. 09. 2024 06:16:22 | Meniny má Cyprián

Priechod Príslop dostane tretí jazdný pruh v smere stúpania. Vynovenú cestu chcú odovzdať na jeseň budúceho roka

Cestu prvej triedy na horskom priechode Príslop medzi okresmi Dolný Kubín a Námestovo rozšíria o tretí jazdný pruh v smere stúpania.

TASR|25. september 2024|17:30:17

Zdroj: Facebook/Igor Janckulík - poslanec NR SR

Súvisiaci článok
Vodiči na horskom priechode Príslop žiadajú tretí jazdný pruh: Správca cesty má iný názor
Čítajte viac >

Na brífingu o tom v stredu 25. septembra informoval štátny tajomník ministerstva dopravy Igor Choma. Vynovenú cestu by chceli odovzdať do užívania na jeseň budúceho roka.

V úseku už niekoľko mesiacov robia rekonštrukčné práce, pôvodne tam boli dva jazdné pruhy. Rozhodnutie o pridaní tretieho podľa Chomu padlo zhruba minulý týždeň. „Cestujúca verejnosť to určite uvíta, pretože sa zvýrazní dynamika jazdy do kopca a bude to mať dosah aj na bezpečnosť premávky," poznamenal.

Štátny tajomník uviedol, že na rozšírenie prác bolo potrebné urobiť niekoľko krokov. Išlo najmä o finančnú prípravu či zmenu slovenskej technickej normy. Je tiež nutné urobiť dodatky k zmluvám. „Nepôjde to zvláštnym verejným obstarávaním, ale aktuálny zhotoviteľ dostane pokyn na rozšírenie prác o tretí pruh. Slovenská správa ciest zároveň musí pristúpiť k dopracovaniu projektovej dokumentácie," vysvetlil Choma. To však podľa neho nebude trvať dlho, projekt by mal byť hotový do dvoch - troch mesiacov. Súčasťou procesu bude tiež majetkovoprávne vysporiadanie pozemkov, ktoré vlastnia Lesy Slovenskej republiky a štyria súkromní vlastníci.

449706033_992855626175463_5423704423957622356_n.jpg Zdroj: Facebook/Igor Janckulík - poslanec NR SR

Generálny riaditeľ Slovenskej správy ciest Norbert Polievka doplnil, že tretí pruh chcú dostavať a dielo odovzdať v pôvodne stanovenom termíne, ktorým je september 2025. „Všetko je nastavené tak, aby sme to stihli, ale máme tam jeden veľký otáznik, ktorým je spomínané majetkovoprávne vysporiadanie. Ak nám toto prejde hladko, termín bude dodržaný," ubezpečil.

Pôvodná cena stavby bola 3,9 milióna eur s DPH, podľa odborných odhadov by sa pri dobudovaní ďalšieho pruhu mala navýšiť ešte o 800-tisíc až jeden milión eur. Presné čísla ukáže až vyhotovená projektová dokumentácia. Na stavbe očakávajú aj minimálne trojmesačnú zimnú prestávku, podľa šéfa Slovenskej správy ciest je veľká pravdepodobnosť, že úsek zatiaľ zostane sprejazdnený v jednom pruhu.


Súvisiaci článok
SAD Žilina upozorňuje cestujúcich na septembrové zmeny: Nástupištia dočasne nájdete na novom mieste
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť