Piatok 27. 09. 2024 08:51:15 | Meniny má Cyprián

Vodiči na horskom priechode Príslop žiadajú tretí jazdný pruh: Správca cesty má iný názor

Vodiči na horskom priechode Príslop volajú po treťom jazdnom pruhu, no správca cesty tvrdí, že to nie je možné.

Juliana Krčulová|20. júl 2024|08:00:03

Ilustračné foto. Zdroj: STVR

Súvisiaci článok
Dramatická záchrana na Kysuciach: Muž sa s traktorom prevrátil v strmom teréne, do nemocnice ho viezol vrtuľník
Čítajte viac >

Rekonštrukcii horského priechodu Príslop sa bližšie venovala Slovenská televízia a rozhlas vo svojej reportáži.

Cestári aktuálne rekonštruujú horský priechod Príslop za milióny eur. Podľa zistení STVR, na zhruba päťkilometrovom stúpaní je problém predísť nákladné autá, pričom vodiči žiadajú, aby sa dobudoval tretí jazdný pruh. Správca cesty tvrdí, že to nie je možné, staviteľ však problém nevidí.

Horský priechod Príslop spája okresy Dolný Kubín a Námestovo. Spočiatku bola cesta v havarijnom stave, a preto Slovenská správa ciest začala s jej obnovou. Avšak, nie v súlade s predstavami miestnych obyvateľov. „Je potrebné, aby sa tam urobil aj tretí pruh, aby vodiči mohli obiehať kamióny, alebo keď sa niečo stane hlavne v zimnom období, že sú tam skrížené autá,“ uviedol pre STVR poslanec Žilinského samosprávneho kraja, Igor Janckulík.

4-e32c265c76b7aeef8aed7d90c8d9e612f8dc08c1.jpg Ilustračné foto. Zdroj: TASR

Vodiči v zime trpia, no tretí jazdný pruh je problematický

Slovenská televízia a rozhlas vo svojej reportáži ďalej upozornila na opakujúci sa problém, ktorý horský priechod Príslop trápi najmä v zimnom období. Keď sneží, kamióny zostávajú na ceste stáť a polícia preto tento horský priechod uzatvára. Mnohí vodiči sa pýtajú, či sa tam plánuje tretí jazdný pruh, ale konateľ stavebnej spoločnosti ERIGOM SK, s. r. o., Erik Vlčák, pre STVR vysvetlil, že ide len o dočasnú komunikáciu z betónových panelov.

Cestári tvrdia, že počas stavby už nie je možné pridať ďalší jazdný pruh. Na to by bolo potrebné vykúpiť pozemky a vyňať ich z lesného fondu. Okrem toho by bola potrebná nová dokumentácia na rozšírenie cesty, nové územné rozhodnutie, stavebné povolenie a nakoniec aj nové verejné obstarávanie zhotoviteľa, ako pre STVR uviedla hovorkyňa Slovenskej správy ciest, Jana Lukáčová.

„Pozemky sú vykúpené, doprojektovať sa to dá priamym rokovacím konaním, to by nebolo komplikované. Dobudovanie tretieho pruhu by podľa môjho odhadu stálo zhruba 800-tisíc eur,“ doplnil pre STVR Janckulík.

4-fb88f5d81f5806e813ce82b0df0b134e26ba14fc.jpg Ilustračné foto. Zdroj: TASR

Firma predložila cenovú ponuku s nižšou sumou

Pred rekonštrukciou cestári predpokladali, že obnova vozovky na horskom priechode Príslop bude stáť viac ako 4 milióny eur. Na túto sumu vyhlásili verejné obstarávanie, avšak výherná firma ponúkla nižšiu cenu o zhruba milión eur.

Konateľ stavebnej spoločnosti ERIGOM SK, s. r. o., Erik Vlčák, vysvetlil, že na mieste, kde by sa mohol nachádzať tretí jazdný pruh, je aktuálne spevnená dočasná vozovka. Podľa neho je možnosť pridania tretieho pruhu stále reálna a neobnášala by ani navýšenie nákladov na búranie niečoho zhotoveného, pretože ide len o dočasné opatrenie.

STVR ďalej vyzdvihla, že tretí jazdný pruh je na slovenských horských prejazdoch bežný, majú ho napríklad horské oblasti Donovaly aj Brestová. „Rozšírenie cesty je príklad medzi Kubínom a Valaskou Dubovou. Je to bezpečnejšie, plynulejšie, intenzita je oveľa vyššia a prináša to pozitíva pre dopravnú situáciu v regióne,“ vyhlásila pre STVR predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja, Erika Jurinová.

Okres Námestovo nemá železnicu a ani diaľnicu, či rýchlostnú cestu v pláne, preto je odkázaný na komunikácie prvej a druhej triedy.


Súvisiaci článok
Lávka na Centrálnej ulici je opäť v prevádzke: Radnica investovala do rekonštrukcie viac ako 425-tisíc eur
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť