Piatok 27. 09. 2024 18:43:57 | Meniny má Cyprián

Mesto ukončuje kapitolu mnohých sporov ohľadom skeletu na Karpatskej ulici. Rozhodlo hlasovanie poslancov

Viacerí poslanci na čele s primátorom Žiliny Petrom Fiabáne prichádzali na 13. zasadnutie mestského zastupiteľstva vo veľkom očakávaní. Na stole bolo mnoho bodov, no jeden z nich pútal už roky pozornosť viacerých zúčastnených. Išlo o vyrovnanie sa ohľadom vlastníctva rozostavaného skeletu na pozemku Karpatskej ulice na Vlčincoch. Hlasovanie napokon rozhodlo, že mesto tento objekt získa do svojho vlastníctva. Sám Fiabáne však potvrdil, že proces neprebehol za práve ideálnych podmienok.

Michal Szentivanyi|24. september 2024|15:00:11

Zdroj: Koláž Žilina SP21/zilina.sp21.sk a zilina-gallery.sk

Súvisiaci článok
Výzva pre Žilinčanov. Vedenie mesta informuje, že obyvatelia poškodení povodňami môžu požiadať o pomoc
Čítajte viac >

Konflikty a nezrovnalosti okolo spomínaného skeletu sa podľa primátora tiahli už roky. Aj preto radnica označila utorok 24. septembra 2024 za kľúčový deň. Po sériách ťahaníc a nejasností sa tak skelet napokon dostane pod vlastnícke štruktúry mesta. Nie je to však za ideálnych podmienok, čo pripustilo aj vedenie mesta.

Podiel v spoločnosti výmenou za vlastníctvo objektu na Karpatskej ulici

Celý konflikt ohľadom vlastníctva pozemku stál a padal na vyjasňovaní si pozícií so Žilinskou parkovacou spoločnosťou, s.r.o. Veľmi často sa počas rokovania spomínalo aj meno podnikateľa Georga Trabelssieho, ktorý je podľa obchodného registra v dozornej rade spoločnosti.

Veľmi dôležitá časť rokovania

Aj preto bol návrh na schválenie uzatvorenia kúpnej zmluvy na pozemok o výmere 15 771 metrov štvorcových veľmi sledovaným bodom rokovania z utorka 24. septembra 2024. Išlo o uzatvorenia kúpnej zmluvy, na základe ktorej Správa športových zariadení mesta Žilina, s.r.o. nadobudne rozostavaný skelet viacúčelovej športovej haly. Tiež sa spomínali aj zmluvy o prevode obchodného podielu mesta Žilina v obchodnej spoločnosti Žilinská parkovacia spoločnosť, s.r.o. a zmluvy o vysporiadaní nárokov postúpením, započítaním a urovnaním vzájomných pohľadávok.

Screen Shot 09-24-24 at 01.52 PM 001.JPG Skelet na Karpatskej ulici na Vlčincoch. Zdroj: zilina-gallery.sk

Získanie vlastníctva pozemku neprebehlo ideálne, priznal primátor mesta Žilina

V praxi to znamená, že mesto znížilo svoj podiel v Žilinskej parkovacej spoločnosti o 3,3 milióna eur výmenou za to, že skončia všetky majetkovo-právne spory s opozíciou. „O tomto bode sa rokovalo takmer tri hodiny," povedal na úvod pre redakciu Žilina SP21 primátor Fiabáne. „Poslanci toto vrátenie pozemku späť pod krídla mesta napokon po dlhej diskusii podporili, za čo som veľmi rád. Napriek veľmi komplikovanej téme, ktorá toto mesto a poslancov rozdeľuje už veľmi dlhé roky, sme dnes urobili zásadný krok. Išlo o to, aby sme, aj keď nie úplne ideálnym spôsobom, znovu nadobudli vlastníctvo pozemku," pokračoval Fiabáne.

Objekt chcú dokončiť

Primátor Žiliny dodal, že ide o dobrý výsledok aj preto, lebo mesto je v Žilinskej parkovacej spoločnosti menšinovým spoločníkom v prípade rozhodovania. „Získali sme späť majetok, na ktorý sme už ani podľa našich právnych analýz nemali žiaden právny dosah. To je pozemok, ktorý bol v minulosti bez súhlasu mesta prevedený do iných rúk. Žilina má navyše záujem tento športový objekt dostavať v spolupráci s ďalšími partnermi. Pre mňa je však veľmi dôležité, že sme sa v tomto spore vymanili z veľmi nevýhodných vzťahov," priznal Fiabáne.

Screen Shot 09-24-24 at 01.52 PM 002.JPG Zdroj: zilina-gallery.sk

Primátor navyše dodal, že týmto krokom pre mesto končí jedna veľká kapitola sporov a nevysporiadaných ťahaníc. „Po tom, ako sme prevzali parkovanie, dnes poslanci rozhodli vysporiadať také majetkové pomery, ktoré mestu umožní ukončiť svoje pôsobenie v Žilinskej parkovacej spoločnosti," doplnil Fiabáne, ktorý vníma kritiku z radov niektorých poslancov. Tí žiadali, aby radnica pokračovala v súdnych sporoch a získala späť všetky financie, ktoré dnes údajne Žilinská parkovacia spoločnosť mestu dlží.

„Za celé tie roky, čo sa tu o tom diskutuje, sa neprišlo s jediným relevantným a praktickým návrhom, ako tieto kroky docieliť. Mesto Žilina a aj moji predchodcovia sa už dlhé roky snažili tieto vzťahy vyriešiť a vždy neúspešne," dodal na záver Fiabáne.

Konečnú zámenu spomínaného majetku v hlasovaní podporilo 19 z 27 prítomných poslancov.


Súvisiaci článok
Vstup do budovy Mestského úradu v Žiline prejde rekonštrukciou. Radnica prosí obyvateľov o opatrnosť
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť