Piatok 27. 09. 2024 07:36:39 | Meniny má Cyprián

Galéria Mikuláša Galandu plánuje obnovu. Cena bude viac ako 212-tisíc eur, o peniaze požiadajú aj Európsku úniu

Samospráva Turčianskych Teplíc plánuje obnoviť záhradu pri Galérii Mikuláša Galandu. Na rekonštrukciu za viac ako 212 000 eur chce žiadať fondy Európskej únie. Zámer radnice a spolufinancovanie schválili mestskí poslanci na svojom septembrovom rokovaní.

TASR|24. september 2024|10:30:03

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/TASR/Radovan Stoklasa a portal.galanda.sk

Súvisiaci článok
Cesta postavená na blate: V minulosti ušetrili, teraz na to Dolnokubínčania doplatia
Čítajte viac >

Mesto sa chce zapojiť do výzvy Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky, ktorej cieľom je podpora rozvoja prvkov zelenej a modrej infraštruktúry.

Vedúci oddelenia plánovania a rozvoja mesta mestského úradu Alexander Chvojka ďalej ozrejmil, že samospráva „oprášila" projekt rekonštrukcie a modernizácie galérie z roku 2017, ktorý prispôsobila pre vyhlásenú výzvu. „Projekt má názov Obnova záhrady Galérie Mikuláša Galandu. Ako už z názvu vyplýva, ide o záhradu samotnú, teda všetko mimo samotného objektu galérie, čiže spevnené plochy, drobná architektúra vrátane verejného osvetlenia, zelené a modré prvky infraštruktúry. Navrhli sme preto kompletnú sadovú výsadbu," priblížil Chvojka s tým, že súčasťou projektu je i oplotenie.

Screen Shot 09-24-24 at 09.49 AM.JPG Zdroj: portal.galanda.sk

Projektový zámer podľa neho predložila radnica na Radu partnerstva Žilinského samosprávneho kraja, ten rada odporučila na schválenie v júni tohto roka. K projektu vydali záväzné stanovisko i pamiatkari, keďže galéria je národnou kultúrnou pamiatkou.

„Celkové náklady predstavujú 212 230,80 eura vrátane dane z pridanej hodnoty. Podiel povinného spolufinancovania mesta tvorí osem percent, čiže ide o 16 978,46 eura," vyčíslil vedúci oddelenia plánovania a rozvoja mesta. Radnica už v minulosti zabezpečila opravu strechy galérie, na tento účel čerpala prostriedky vo výške približne 80 000 eur, ďalšie zdroje investovala do obnovy iných častí budovy.


Súvisiaci článok
Vstup do budovy Mestského úradu v Žiline prejde rekonštrukciou. Radnica prosí obyvateľov o opatrnosť
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť