Piatok 27. 09. 2024 11:21:31 | Meniny má Cyprián

UNIZA čoskoro odštartuje nový akademický rok. Prorektor prezradil, aké novinky čakajú študentov

Leto a prázdniny sa definitívne skončili, čo znamená návrat ku školským a študentským povinnostiam. Výnimkou nie sú ani študenti na Žilinskej univerzite v Žiline, ktorých pred blížiacim sa akademickým rokom čaká niekoľko noviniek. Na tieto a mnohé ďalšie otázky odpovedal prorektor a profesor Ing. Jozef Ristvej, PhD. zo Žilinskej univerzity v Žiline.

Michal Szentivanyi|22. september 2024|08:00:10

Ilustračné foto. Zdroj: uniza.sk a freepik.com

Súvisiaci článok
Diplomová práca, ktorá otvára nové možnosti: Absolventka UNIZA získala významné ocenenie
Čítajte viac >

Kedy oficiálne začína akademický rok 2024/2025 na UNIZA a tým pádom aj riadna výučba?

„Nový akademický rok začína v pondelok 23. septembra."

Má škola pre študentov pripravené nejaké novinky, napríklad v podobe nových pedagógov či predmetov? Poprípade aj niečo iné mimo týchto vecí?

„Na UNIZA sme aj v tomto akademickom roku hrdí na skvelé výsledky, ktoré sme dosiahli vo vzdelávaní, vede, výskume, internacionalizácii a spolupráci s praxou. Tieto úspechy plánujeme ďalej rozvíjať a zlepšovať. UNIZA je hrdým členom Aliancie PIONEER, v ktorom vytvorilo 10 technicky orientovaných univerzít strategické partnerstvo v doprave, rozvoji inteligentných dopravných systémov a budovania miest budúcnosti. Európska komisia udelila v piatok 28. júna Aliancii PIONEER prestížny projektový grant z programu Erasmus+. Od nedele 1. septembra sa náš kampus rozšíril o novú materskú školu, ktorá je určená nielen pre deti zamestnancov a študentov UNIZA, ale aj pre širokú verejnosť. Pre študentov môže byť atraktívna aj rozšírená ponuka športov, Ústav telesnej výchovy (ÚTV UNIZA) ich má v ponuke takmer 30. Medzi najnovšie športy sezóny patria: sebaobrana ženy, frisbee, pickleball, nordinc walking a cykloturistika."

TASR Erika Ďurčová 2.JPG Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

„Fakulta elektrotechniky a informačných technológií (FEIT UNIZA) začína nový akademický rok s novým vedením fakulty. Počas letných prázdnin boli na fakulte realizované viaceré rekonštrukcie laboratórií, ktoré so sebou prinesú ešte lepšie podmienky pre študentov v oblastiach štúdia elektrotechniky, informatiky a kybernetiky. Vynovené bolo napríklad Laboratórium počítačových sietí takzvaný CISCO Lab. V spolupráci so spoločnosťou Siemens Healthineers bolo vybudované nové laboratórium MedIno Lab, v ktorom študenti budú pracovať s najmodernejším CT zariadením využívajúcim virtuálnu realitu. Počas zimného semestra čaká na študentov nový seminár orientovaný na Základy testovania a riadenia kvality softvéru, ktorý bude vyučovaný výlučne odborníkmi z praxe."

TASR Pavol Ďurčo.jpg Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Pavol Ďurčo

„Na Stavebnej fakulte (SvF UNIZA) sme otvorili novú oddychovú zónu, ktorá slúži študentom na relax medzi prednáškami. Pre prvákov bakalárskeho štúdia sme zaviedli predmet „Angličtina z B1 do B2“, ktorý zlepší ich jazykové zručnosti. V inžinierskom štúdiu ponúkame nový predmet BIP s hodnotením 3 kreditov, a navyše sa otvorila príležitosť absolvovať krátkodobé študijné pobyty v zahraničí. Tento semester privítame aj študentov z Francúzska v rámci Erasmus programu z prestížnych univerzít, ako Université Gustave Eiffel, Polytech Lille a EIVP Paríž."

TASR Erika Ďurčová.JPG Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

„Na Fakulte bezpečnostného inžinierstva (FBI UNIZA) sme pre našich študentov pripravili množstvo priestorových noviniek, ktoré ešte viac spríjemnia ich pobyt na fakulte a sociálny život zároveň. Tento akademický rok sme aj tu otvorili novú oddychovú zónu, kde si študenti môžu oddýchnuť na pohodlnom gauči alebo si zahrať spoločenské hry a stolný futbal (kalčeto). Oddychová zóna ponúka aj priestor na štúdium a prípravu na vyučovanie. Ďalšou novinkou je exteriérový oddychový priestor, v ktorom si študenti budú môcť užívať slnečné chvíle babieho leta."

Koľko študentov odštartuje akademický rok na UNIZA?

„V novom akademickom roku máme 7 500 študentov."

Viete prezradiť, ktorý odbor či fakulta je pre nových študentov aktuálne najatraktívnejší podľa počtu prijatých uchádzačov?

„Medzi novými študentmi sú atraktívne viaceré odbory, kde patria hlavne: informatika, ekonómia a manažment, doprava, bezpečnostné vedy, informačné technológie a ich aplikácie v rôznych technických disciplínach," povedal pre redakciu Žilina SP21 profesor Ing. Jozef Ristvej, PhD., prorektor pre medzinárodné vzťahy a marketing Žilinskej univerzity v Žiline.


Súvisiaci článok
Žilinská univerzita otvorila materskú školu: Projekt za 550-tisíc spája vzdelávanie s hravou kreativitou pre najmenších
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť