Piatok 27. 09. 2024 08:53:20 | Meniny má Cyprián

Žilinské stavby uvidíte v novom svetle: Festival Deň architektúry predstaví premenu známych budov

Žilina sa opäť stane centrom architektonického diania. Festival Deň architektúry prinesie do mesta nielen nové pohľady na známe stavby, ale aj bohatý program pre všetky vekové kategórie.

Monika Bieliková|22. september 2024|20:00:04

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/Facebook/Festival architektury a TIK mesta Žilina

Súvisiaci článok
Európska noc vedy 2024: Jedinečný vedecký festival prichádza opäť do Žiliny
Čítajte viac >

Koniec septembra a začiatok októbra budú v Žiline patriť architektúre. Piaty ročník festivalu Deň architektúry ponúkne návštevníkom možnosť spoznať architektúru mesta z inej perspektívy.

Počas siedmich dní sa v Žiline uskutoční množstvo podujatí, od komentovaných prehliadok po diskusné večery. Téma tohto ročníka, Proces premeny, sa bude zrkadliť v každej aktivite. Mesto Žilina o udalosti informovalo na svojom webe.

Od starých škôl až po moderné stavby

Festival sa bude konať od piatka 27. septembra do štvrtka 3. októbra 2024 a jeho program je naozaj pestrý. Už v prvý deň čaká návštevníkov prehliadka revitalizovaných átrií základných škôl na Solinkách. Ďalšie prehliadky sa zamerajú na rekonštrukciu historických stavieb, ako je Sirotár či Rajský dvor, a ponúknu pohľady na nové budovy, ako napríklad administratívnu budovu Obchodná.

mesto_zilina_700bcd3f8d.jpg Zdroj: Facebook/Mesto Žilina

„Prostredníctvom festivalu je umožnené záujemcom nahliadnuť na svoje okolie nevšednou optikou pod vedením architektov, historikov a odborníkov, ktorí im približujú zaujímavosti z ich štvrte, bydliska a širšieho okolia. Deň architektúry predstavuje nielen architektúru a urbanizmus, ale aj širšie súvislosti, ktoré stoja na pozadí vzniku každého domu, parku, štvrte či mesta,“ priblížil riaditeľ Útvaru hlavného architekta mesta Žilina Rudolf Chodelka.

Program prispôsobený aj deťom

Festival nezabúda ani na deti, pre ktoré sú pripravené rôzne workshopy a tvorivé dielne. Program zavŕši vernisáž venovaná tvorbe architekta Stana Tomana, ktorá symbolicky uzavrie tohtoročnú oslavu architektúry v Žiline.

PROGRAM DA 24_02.jpg Zdroj: zilina.sk


Súvisiaci článok
Do Bytčianskeho zámku prídu tuningové autá. Finále sezóny Cars in The Castle bude v Žilinskom kraji
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť