Nedeľa 28. 04. 2024 21:15:09 | Meniny má Jarmila

Uprostred sídliska vytvorili súkromné Divadlo Deep. Čoskoro privítajú prvých divákov

Divadlo Deep na martinskom sídlisku Ľadoveň vytvorili v ťažkých časoch, počas pandémie. Kultúra bola v útlme, no na stavbe sa pracovalo. A výsledok je na svete. FOTO: Divadlo Deep

D U|18. marec 2022|10:27:21

Martinčania sa budú kultúrne vyžívať v nových priestoroch. Tešiť sa môžu na divadelné predstavenia, tanečné vystúpenia, koncerty, muzikály, či workshopy. A to všetko z vlastnej dielne a vo svojich priestoroch. Divadlo totiž vzniklo na pôde sídla Súkromnej základnej umeleckej školy Maše Haľamovej, v mestskej časti Ľadoveň. „Žiaci a učitelia budú môcť predviesť svoje úsilie a vytrvalosť v učení, počas náročného obdobia, na doskách vlastného divadla,“ uviedol Miroslav Frolo, zriaďovateľ SZUŠ. Zostáva doplniť osvetlenie a ozvučenie.

IMG-8025.JPG

Na kultúru doslova „pod oknami“ sa tešia aj obyvatelia sídliska Ľadoveň. „Do divadla bude blízko, určite pôjdem na nejaké predstavenie,“ hovorí Jana, ktorá to má do nového divadla iba kúsok. „Prejdem 40 krokov a som v divadle.“

„Ďakujem Mirkovi Frolovi a všetkým pracovníkom v Deepe ,že vytvorili ďalšie skvelé miesto pre kultúru a v neposlednom rade chcem poďakovať Imrichovi Žigovi, ktorý ako poslanec vo svojom obvode, tomuto dielu najviac pomohol Mirkovi Frolovi, česť jeho pamiatke,“ hovorí Martin Hudec, martinský poslanec.

IMG-8027.JPG

Divadlo bude prioritne slúžiť na výchovu a vzdelávanie v rámci literárno-dramatického, hudobného, výtvarného a tanečného odboru. Okrem toho však v nových priestoroch plánujú organizovať rôzne detské herecké a muzikálové festivaly, vernisáže, workshopy, či semináre, a tiež talkshow a meetingy.

Kapacita divadla je 120 kresiel, javisko má plochu 72m2. Originálne priestory v industriálnom štýle financovali prevažne z vlastných zdrojov. Exteriér divadla zdobí mural, ktorý púta pozornosť už z diaľky. Autorom námetu je Martin Hríb.

IMG-8026.JPG

Súkromná základná umelecká škola Maše Haľamovej (SZUŠ) v Martine úspešne funguje od 1. septembra 2005. Do povedomia sa dostala najmä vďaka tanečnému odboru, ktorému predchádzala dlhoročná a úspešná história Tanečného klubu DEEP. Ten je svojimi úspechmi známy aj za hranicami Slovenska a hrdiť sa môže desiatkami titulov, ako majster sveta, majster Európy atď. Na prelome apríla a mája organizuje už 11. ročník celoslovenskej tanečnej súťaže „Deep dance league“, v Športovej hale na Podháji.

IMG-8028.JPG

V roku 2006 zriadili v SZUŠ hudobný odbor, neskôr výtvarný, aj literárno-dramatický. Ani tieto odbory však za úspešnosťou nezaostávajú, o čom svedčia umiestnenia v súťažiach na popredných miestach doma aj v zahraničí.

divadlo 4malá.jpg

IMG-8037.JPG


Súvisiaci článok
Okno je okno a niekedy je to riadny výklad. Režisér Martin Zachar má trapasy v divadle rád
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť