Štvrtok 16. 05. 2024 23:11:51 | Meniny má Svetozár

100 stavieb Žiliny: Budova Okresného súdu v Žiline

Budova Okresného súdu v Žiline pochádza z roku 1922, kedy v nej prvotne sídlila banka a až neskôr sa stala sídlom súdu. Rekonštrukciu budovy za viac ako sto miliónov slovenských korún skolaudovali v polovici roku 2006, pričom modernizačné práce prebiehali už od roku 2004. Niekoľkomiliónová rekonštrukcia zahŕňala vybudovanie nových priestoroch pojednávacích miestností, kancelárií sudcov a súdneho personálu, ale aj novo-vytvorených špeciálnych miestností pre výsluch utajených svedkov alebo nebezpečných delikventov čakajúcich na súdny proces. Foto: WWW zilina-gallery.sk

Juliana Krčulová|18. marec 2022|13:47:22

História budovy súdu v skratke

„Budovu na Hviezdoslavovej ulici v Žiline postavili v roku 1922. Pôvodne v nej bola banka, neskoršie sídlil v budove okresný súd. Budova prešla rekonštrukciou za vyše 100 miliónov slovenských korún, ktorú 9. júna 2006 skolaudovali. Objekt obnovovali a modernizovali od augusta 2004 a pracovať začali v nových priestoroch od augusta 2006,“ uvádza internetová stránka zilina-gallery.sk

V zrekonštruovaných priestoroch súdu zmodernizovali pojednávacie miestnosti, obnovili kancelárie sudcov a súdneho personálu. „Okrem nich vytvorili napríklad špeciálne miestnosti pre výsluch utajených svedkov, nebezpečných delikventov čakajúcich na súdny proces. Okrem hlavnej budovy súdu obnovili aj menšiu budovu, v ktorej sídli obchodný register a konkurzné oddelenie. V júli 2006 do obnovenej budovy súdu presťahovali personál,“ napísal Jozef Feiler.

zilina-gallery.sk 2.jpg Foto: WWW zilina-gallery.sk

Na Okresnom súde v Žiline, podľa informácií uvedených na stránkach otvorených súdov, pracuje 46 sudcov.

Ďalšej rekonštrukcie sa budova v dohľadnej dobe nedočká

Pre redakciu SP 21 to potvrdila hovorkyňa Krajského súdu v Žiline, Anna Dudová Záborská, ktorá na našu otázku o plánovanej rekonštrukcii budovy Okresného súdu v Žiline odpovedala: „Aktuálne Okresný súd Žilina neplánuje realizovať rekonštrukcie,“ pričom uviedla, že ani za minulé roky budova neabsolvovala rozsiahlejšiu rekonštrukciu.

Artforum v Žiline 2.jpg Foto: Facebook / Artforum v Žiline

Dudová Záborská nám ďalej v našom rozhovore potvrdila, že z budovy súdu doposiaľ neunikla žiadna zatknutá osoba. „Od začiatku roka do 8. marca 2022 sa na Okresnom súde Žilina uskutočnilo 449 občianskoprávnych pojednávaní, pričom Okresný súd Žilina najviac pojednáva v občianskoprávnych veciach,“ upresnila tohtoročné štatistické údaje hovorkyňa.

Redakciu SP 21 zaujímalo, aké významné trestné pojednávania sa na Okresnom súde v Žiline uskutočnili. „36Tk/1/2017, odsúdený pre obzvlášť závažný zločin vraždy podľa § 145 ods. 1 Trestného zákona, prečin neoprávneného používania cudzieho motorového vozidla podľa § 216 ods. 1, ods. 2 písm. c) Trestného zákona, pokus zločinu podvodu podľa § 14 ods. 1 Trestného zákona k § 221 ods. 1, ods. 3 písm. a) Trestného zákona, prečin neoprávneného používania cudzieho motorového vozidla podľa § 217 ods. 1, ods. 2 písm. c) Trestného zákona. Iného úmyselne usmrtil, zmocnil sa cudzieho motorového vozidla väčšej hodnoty v úmysle prechodne ho používať, dopustil sa konania, ktoré bezprostredne smerovalo k dokonaniu trestného činu v úmysle na škodu cudzieho majetku iného obohatiť tým, že uvedie niekoho do omylu a spôsobí tak na cudzom majetku značnú škodu, avšak k dokonaniu trestného činu nedošlo, neoprávnene používal cudzie motorové vozidlo väčšej hodnoty, ktoré mu bolo zverené. Telo obete sa doteraz nenašlo,“ uviedla hovorkyňa.

Polícia SR - Žilinský kraj.jpg Foto: Facebook / Polícia SR - Žilinský kraj

Ďalšie medializované trestné pojednávanie s názvom „telefónna búdka“ sa taktiež konalo v budove žilinského súdu. „22T/190/2013, „telefónna búdka“, trestný čin všeobecného ohrozenia podľa § 179 ods. 1, ods. 3 písm. a) Trestného zákona v spolupáchateľstve podľa § 9 ods. 2 Trestného zákona. Spoločným konaním úmyselne vydali ľudí do nebezpečenstva smrti alebo ťažkej ujmy na zdraví, alebo cudzí majetok do nebezpečenstva škody veľkého rozsahu tým, že spôsobili škodlivý účinok výbušnín a takým činom spôsobili úmyselne smrť,“ priblížila Dudová Záborská.

foursquare.com 2.jpg Foto: WWW foursquare.com


Súvisiaci článok
100 stavieb Žiliny: Budova závodu Slovena (FOTO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť