Štvrtok 19. 09. 2024 11:15:49 | Meniny má Konštantín

5 turistických chodníkov v Žilinskom kraji, ktoré sú na jeseň ohromujúce

Jeseň je obdobím, kedy príroda hrá všetkými farbami a turistické chodníky získavajú na svojej kráse. Vybrali sme pre vás päť najkrajších trás v Žilinskom kraji, ktoré v jesennom období ponúkajú nezabudnuteľné zážitky.

Juliana Krčulová|17. september 2024|20:00:20

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/planetslovakia.sk, turisticky.sk a cestujzamenej.sk

Súvisiaci článok
Jeseň bez chorôb: Lekár radí, ako ochrániť imunitu seba aj detí
Čítajte viac >

Jeseň je v Žilinskom kraji nádherná a ponúka množstvo turistických chodníkov, ktoré sú v tomto období obzvlášť zaujímavé. My sme pre vás vybrali 5 z nich, ktorým jesenná atmosféra pridáva na hodnote:

Veľký Choč z Valaskej Dubovej:

Turistický chodník na Veľký Choč z Valaskej Dubovej je jednou z najobľúbenejších trás v Chočských vrchoch. Trasa je dlhá približne 9,5 kilometra a vedie cez Strednú Poľanu až na vrchol Veľkého Choča, ktorý sa nachádza vo výške 1 611 metrov nad morom. Výstup podľa slov skúsených turistov trvá približne 3 hodiny a ponúka nádherné výhľady na okolité pohoria, vrátane Západných a Nízkych Tatier, Malej a Veľkej Fatry.

Chodník je značený modrou a neskôr zelenou turistickou značkou. Na vrchole vás čaká kruhový výhľad, ktorý je obzvlášť krásny počas východu slnka.

velky-choc-3.jpg Zdroj: shutterstock.com/Viliam.M

Jánošíkove diery z Terchovej:

Jánošíkove diery sú sústava tiesňav a kaňonov v Krivánskej Malej Fatre, nachádzajúca sa v národnej prírodnej rezervácii Rozsutec. Trasa vedie cez tri hlavné časti: Dolné diery, Nové diery a Horné diery, pričom každá z nich ponúka jedinečné prírodné scenérie a viac ako dvadsať vodopádov.

Chodník je podľa dostupných informácií vybavený lávkami, rebríkmi a reťazami, čo z neho robí atraktívnu a dobrodružnú túru. Výstup trvá približne 4 až 5 hodín a začína sa v Terchovej, časti Biely Potok. Jánošíkove diery sú vhodné aj pre rodiny s deťmi, avšak pozor, niektoré úseky môžu byť pre menších turistov náročnejšie.

181011-11-01-p1020256-janosikove-diery.jpg Zdroj: planetslovakia.sk

Kľak z Fačkova:

Turistický chodník na Kľak z Fačkova je obľúbenou trasou v Malej Fatre. Výstup začína v obci Fačkov a vedie cez Malý Kľak až na vrchol Kľaku, ktorý sa nachádza vo výške 1 352 metrov nad morom.

Trasa je podľa portálu Dobrodruh dlhá približne 5 kilometrov a trvá okolo 3 hodín, pričom prevýšenie je 880 metrov. Na vrchole Kľaku sa nachádza oceľový dvojkríž a kruhový panoramatický smerovník, ktorý ponúka nádherné výhľady na všetky svetové strany. Chodník je vhodný pre turistov všetkých vekových kategórií a je prístupný počas celého roka.

Klak.jpg Zdroj: storage.googleapis.com

Slnečné skaly v Rajeckých Tepliciach:

Turistický chodník Slnečné skaly v Rajeckých Tepliciach je súčasťou prírodnej rezervácie v Súľovských vrchoch. Trasa je dlhá približne 6 kilometrov a vedie z Rajeckých Teplíc do obce Porúbka.

Chodník je podľa portálu Kamnavylet.sk nenáročný, s prevýšením do 300 metrov a prejsť ho trvá približne 3 až 4 hodiny. Počas túry môžete obdivovať rôzne skalné útvary, ako sú ostré skalné ihly, skalné okno a menšiu jaskyňu. Okolie je bohaté na faunu a flóru, vrátane vzácnych teplomilných druhov.

FB_titulna-foto_PORUBKA-1140x630.jpg Zdroj: cestujzamenej.sk

Pupov z Terchovej:

Turistický chodník na Pupov z Terchovej je obľúbenou trasou v Malej Fatre. Výstup začína v osade Biely Potok alebo Šípková a vedie cez malebné lúky a lesy. Vrchol Pupova sa nachádza vo výške 1 096 metrov nad morom a ponúka nádherné výhľady na okolitú krajinu.

Trasa je podľa portálu Kamnavylet.sk stredne náročná, s prevýšením približne 350 metrov a trvá okolo 2 až 3 hodín. Chodník je vhodný pre turistov všetkých vekových kategórií a je prístupný počas celého roka.

7697.jpg Zdroj: shaman.sk


Súvisiaci článok
Tekvicové korenie: Tieto kokteily sú tou najlepšou súčasťou jesene
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť