Streda 18. 09. 2024 19:05:51 | Meniny má Eugénia

Príbeh pani Dagmar vás chytí za srdce. Čadčianka, ktorá prežila hrôzy Auschwitzu a neľudské prenasledovania

Dagmar Dvorská pochádza z Čadce a jej príbeh by si mnohí prežiť nechceli. Je totiž poslednou žijúcou obyvateľkou tohto mesta, ktorá sa stretla s fašistickými hrôzami 2. svetovej vojny a vyhladzovacími tábormi. Všetky tieto hrôzy minulého storočia prežila a v týchto dňoch sa jej dostalo významného ocenenia od vedenia mesta.

Michal Szentivanyi|15. september 2024|08:00:03

Zdroj: mestocadca.sk

Súvisiaci článok
Obrovská pocta pre Korňu a Čičmany. V Rakúsku si prebrali unikátne strieborné ocenenia
Čítajte viac >

O príbehu pani Dagmar Dvorskej a jej ocenení vedením Čadce informovala stránka mesta na svojom webe. V utorok 10. septembra 2024 ju navštívila zástupkyňa primátora mesta Čadca Anna Belousovová a Juraj Drotár, ktorý je predsedom Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Žiline. Samotná Dagmar Dvorská bola dlhoročnou predsedníčkou mestskej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

Ocenenie a aj narodeniny krátko po sebe

Predseda Drotár jej pri príležitosti 80. výročia Slovenského národného povstania odovzdal pamätný list a najvyššie vyznamenanie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Poďakovali jej spoločne za dlhoročnú aktívnu prácu a angažovanosť v spoločenskom živote a popriali veľa zdravia a spokojnosti aj k narodeninám, ktoré mala osláviť o deň neskôr.

66e436b29e340.jpg Zdroj: mestocadca.sk

Prežila si hrôzy, ktoré si dnes už nevieme ani predstaviť

Dagmar Dvorská je poslednou žijúcou rasovo prenasledovanou osobnosťou v Čadci, ktorá prežila neľudskú deportáciu do vyhladzovacieho tábora Auschwitz – Birkenau v poľskom Osvienčime a aj pochod smrti do tábora Bergen – Belsen a Mauthausen.

Narodila sa v piatok 11. septembra 1931 v Trnave, no od detstva žila na Kysuciach, konkrétne v Čadci. Deportovali ju ako 13-ročnú spoločne s rodinou. Prežila veľmi ťažké a kruté časy, ktoré jej podlomili zdravie. Oslobodenie ju zastihlo na pokraji života a smrti v Mauthausene v utorok 8. mája 1945. Prežila veľmi ťažké obdobie, no napokon unikla smrti a aj s rodičmi sa zachránila a vrátila sa domov, do Čadce. Takéto šťastie nemali ostatní členovia jej rodiny, všetci zahynuli," informovalo mesto Čadca na webe.

66e436b451be9.jpg Zdroj: mestocadca.sk

Pani Dagmar Dvorská si okrem toho za celoživotnú aktívnu a obetavú prácu pre Slovenský zväz protifašistických bojovníkov, uchovávanie tradícií boja za národné oslobodenie v Čadci a v regióne Kysúc, ako aj za šírenie myšlienok slobody, mieru a humanizmu v roku 2016 prevzala Cenu mesta Čadca.


Súvisiaci článok
Ministerstvo financií rozdelilo dotácie: Zo sumy 3,5 milióna eur zmodernizujú aj Žilinský kraj
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť