Streda 18. 09. 2024 13:23:24 | Meniny má Eugénia

Radnica v Žiline nenecháva nič na náhodu. Pre nekončiace prehánky vydali zásadné odporúčanie

Radnica v meste Žilina sa pre neustále trvajúci dážď a nepríjemné vyhliadky rozhodla konať. Občanom adresovala odporúčanie o tom, aby sa radšej nezdržiavali v exteriéri. Predpoveď počasia nevyzerá optimisticky ani na nasledujúce hodiny.

Michal Szentivanyi|14. september 2024|13:30:03

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/zilina.sp21.sk, TASR/Jaroslav Novák a freepik.com

Súvisiaci článok
Severné Slovensko čakajú ďalšie zrážky. Štát vzhľadom na zlé počasie zverejnil rady, ako sa zachovať pri povodniach
Čítajte viac >

Odporúčanie mesta médiám adresovala hovorkyňa mesta Žilina Zuzana Ondrášová. „Mesto Žilina odporúča obyvateľom, aby vzhľadom na vydané výstrahy pred silným vetrom a vetrom na horách dnes a zajtra do obedných hodín obmedzili pobyt vonku, najmä v lesnom a horskom prostredí," sprostredkovala odporúčanie radnice Ondrášová. Je preto na vás, aby ste si vonkajšie aktivity buď presunuli na neskôr, alebo ich úplne zrušili.

Odborníci hovoria, že zrážky neustanú ani v sobotu 14. septembra

Ani Slovenský hydrometeorologický ústav nevidí nasledujúce hodiny pozitívne. Zrážková činnosť bude pretrvávať, no to nie je všetko. „Očakávame prekročenie stupňov povodňovej aktivity. Po prechodnom zoslabnutí zrážok počas uplynulej noci pozorujeme v týchto chvíľach opäť ich rozvoj, pričom pásma intenzívnejších zrážok sa presúvajú cez severnú a západnú polovicu. Postup tlakovej níže a jej pretočenie spôsobili zmenu trasovania zrážok, aktuálne k nám prichádzajú od severovýchodu až východu," prezentovali svoje názory odborníci v statuse.

459919933_932960485539174_388313461980104507_n.jpg Zdroj: Facebook/Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ)

Zrážok je viac ako dosť

Podľa odborníkov ide o pozoruhodnú bilanciu spadnutých zrážok. „24-hodinové úhrny zrážok dosiahli k 11:00 hodine väčšinou hodnoty v intervale 10 až 45 milimetrov, ojedinele na miestach zasiahnutých prívalovými zrážkami aj viac," doplnili meteorológovia.

Ďalší rozvoj zrážkovej činnosti sa očakáva aj naďalej, pričom sa lokálne vyskytnú aj silnejšie prehánky. „Najviac zrážok očakávame na krajnom západe a severe, kde budú zosilnené vplyvom návetria. Do nedele 15. septembra by malo spadnúť do 30 milimetrov," uzavreli odborníci.

Obrovským problémom bude aj vietor

Slovenský hydrometeorologický ústav však nekončí len pri tom, že Žilinský kraj zasiahnu zrážky. „Väčšina pozornosti smeruje k výdatným zrážkam a ich následkom, a tak popri tom môže zanikať ďalší očakávaný nebezpečný jav - silný vietor. V noci sa bude z južného Poľska cez Žilinský kraj nad Podunajskú nížinu ďalej na juh presúvať stred hlbokej tlakovej níže. V jej blízkosti výrazne zosilnie rozdiel v tlaku vzduchu, vplyvom čoho zosilnie aj vietor. Najsilnejší bude na jej zadnej strane, pretože práve to je rozhranie so studeným vzduchom západne od nášho územia," varovali experti.


Súvisiaci článok
Dažde a vietor komplikujú premávku: Polícia varuje vodičov pred nebezpečenstvami na cestách
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť