Štvrtok 25. 04. 2024 17:37:59 | Meniny má Marek

Pozrite sa na svet z bocianieho hniezda (FOTOGALÉRIA)

Ochranári v Turci preložili dve bocianie hniezda. Tie boli v obciach Socovce a Ivančiná blízko drôtov elektrického vedenia. Staré hniezda demontovali, vylepšili a osadili ich na nových stĺpoch. Ich nájomníci sa môžu vrátiť domov. FOTO: R. Reťkovský, P. Kubík. Finálne úpravy hniezda v Socovciach.

D U|17. marec 2022|16:47:09

Bocian biely hniezdi aj v Turci. Do regiónu sa ich stovky vrátia už v najbližších týždňoch. Aby sa ale mali kam vrátiť, zrealizovali ochranári plánovanú prekládku dvoch hniezd na bezpečnejšie miesta.

„V obci Socovce stálo hniezdo bociana desiatky rokov na sušiaku hadíc. Tento už vzhľadom na svoj vek a technický stav nemohol ďalej niesť ťarchu hniezda. V blízkosti bol obcou zriadený obchod, ktorý bol nestabilnou stavbou ohrozený a preto bolo potrebné zrealizovať preloženie hniezda na bezpečnejší nosič,“ píše Národný park Veľká Fatra na sociálnej sieti. Stĺp osadili na rovnakom mieste, z ktorého predtým odstránili sušiak hadíc, a hniezdo naň umiestnili. To by malo jeho šancu na prijatie bocianmi po prílete zvýšiť. „Vzhľadom na okolité vedenia bolo potrebné osadenie najvyššieho stĺpu, ktorý by ich presahoval, čím je atraktívnejší pre bociany (nebudú stavať náhradné hniezda na živom vedení) a bociany sú tak v bezpečí pri príletoch a odletoch bez hrozby kolízií s vedením,“ vysvetľujú ochranári.

Stavanie stĺpa v Socovciach_.JPG Stavanie stĺpa v Socovciach.

Demontáž starého hniezda bocianov bielych v obci Socovce_ (002).JPG Demontáž starého hniezda bocianov bielych v obci Socovce.

Demontáž sušiaka hadíc v Socovciach_ (002).JPG Demontáž sušiaka hadíc v Socovciach.

Staré hniezdo po zložení zo sušiaka_.JPG Staré hniezdo po zložení zo sušiaka.

Osadená hniezdna podložka s pripraveným výpletom z prútia a trávy_.JPG Osadená hniezdna podložka s pripraveným výpletom z prútia a trávy.

Časť materiálu zo starého hniezda použii na dotvorenie nového_.JPG Časť materiálu zo starého hniezda použili na dotvorenie nového.

Pohľad do nového hniezda bocianov v Socovciach z vtáčej perspektívy_ (002).JPG Pohľad do nového hniezda bocianov v Socovciach z vtáčej perspektívy.

V obci Ivančiná si bociany vlani vybudovali nové hniezdo na živom elektrickom vedení na stĺpe na okraji dediny. „Vychovali tam dve mláďatá, ale konáriky, z ktorých hniezdo vybudovali a ktoré povpletali medzi elektrické vodiče hrozili skratom, ktorý môže skončiť smrteľne pre bociany a bol tiež hrozbou pre plynulé dodávky elektriny v obci,“ objasnili ochranári. Aj v tomto prípade hniezdo presťahovali na samostatne stojaci stĺp s hniezdnou konzolou. Umiestnili ho v bezprostrednej blízkosti pôvodného hniezda.

Stavanie samostatného stĺpa pre preloženie hniezda Ivančiná_ (002).JPG Stavanie samostatného stĺpa pre preloženie hniezda Ivančiná.

Odstraňovanie hniezda z elektrického vedeia Ivančiná_ (002).JPG Odstraňovanie hniezda z elektrického vedenia Ivančiná.

Osadenie hniezdnej podložky na stĺp v Ivančinej_ (002).JPG Osadenie hniezdnej podložky na stĺp v Ivančinej.

Bociany bývajú verné hniezdisku, kde sa im podarilo úspešne vyviesť mláďatá. Je teda predpoklad, že sa do hniezd vrátia ich pôvodní obyvatelia.


Súvisiaci článok
Naliehavá prosba záchranárov zvierat: Neberte z prírody mláďatá poľných zajacov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť