Streda 18. 09. 2024 13:37:39 | Meniny má Eugénia

Severné Slovensko čakajú ďalšie zrážky. Štát vzhľadom na zlé počasie zverejnil rady, ako sa zachovať pri povodniach

Tretí septembrový víkend sa nebude niesť v znamení dobrého počasia. Už niekoľko dní na Slovensku panujú nestabilné a prevažne zlé podmienky, ktoré nahrávajú povodniam. Aj preto sa do celej situácie vložil štát cez ministerstvo vnútra Slovenskej republiky. Pred daždivým víkendom vydali niekoľko rád o tom, ako sa zachovať počas možných povodní.

Michal Szentivanyi|13. september 2024|18:00:04

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/TASR/Oliver Ondráš, Radovan Stoklasa a František Iván

Súvisiaci článok
Dažde a vietor komplikujú premávku: Polícia varuje vodičov pred nebezpečenstvami na cestách
Čítajte viac >

Ak máte na víkend plány, radšej si ich presuňte na neskôr. Aj odborníci na meteorológiu z webu imeteo.sk sa pridali k negatívnym prognózam počas nasledujúcich dní. Očakáva sa, že v priebehu piatku 13. septembra sa meteorologická a hydrologická situácia bude výrazne zhoršovať. Pred víkendom sa očakávalo, že úhrn zrážok dosiahne intenzitu cez 5 milimetrov za hodinu a lokálne až okolo 10 milimetrov za hodinu.

Aj preto sa Slovenský hydrometeorologický ústav rozhodol vydať rozsiahle meteorologické a hydrologické výstrahy.

Upršaný piatok 13. septembra

„Pršať v piatok 13. septembra bude aj na strednom Slovensku a časť zrážok sa dostane aj nad východné Slovensko, ale tu o nič výrazné a zásadné nepôjde. Na strednom a východnom Slovensku naprší 10 až 25 milimetrov zrážok," informoval portál imeteo.sk. Piatok 13. septembra priniesol maximálnu dennú teplotu na úrovni 15 stupňov Celzia.

Screen Shot 09-13-24 at 02.16 PM.JPG Zdroj: shmu.sk

Sobota 14. septembra s rizikom povodní

Prvý víkendový deň sa začne výraznejšími zrážkami, no podľa odborníkov z imeteo.sk stále väčšie problémy nehrozia. „Na našom území spadne priemerne od 20 do 50 milimetrov zrážok," pokračoval portál imeteo.sk. Najvyššia denná teplota počas soboty 14. septembra dosiahne 16 stupňov Celzia. „V oblasti Oravy, Kysúc, Javorníkov, Strážovských vrchov, Záhoria a Malých Karpát môže spadnúť 50 až 80 milimetrov, na návetriach až okolo 100 milimetroch zrážok," varoval portál imeteo.sk pred víkendom.

TASR Radovan Stoklasa.JPG Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

V sobotu 14. septembra už budeme výraznejšie zaznamenávať aj vzostupy vodných tokov. Pôjde o Bratislavský, Trnavský, Trenčiansky a postupne aj v Žilinský kraj.

Zrážky možno rátať v desiatkach milimetrov za hodinu aj v nedeľu 15. septembra

Výnimku nebude tvoriť ani posledný víkendový deň. V nedeľu 15. septembra bude pokračovať zrážková činnosť. „Najviac by malo napršať opäť v severozápadnej polovici Slovenska, kde za nedeľu 15. septembra môže spadnúť 30 až 50 milimetrov, na Kysuciach a na Záhorí ojedinele aj viac milimetrov zrážok," poznamenal portal imeteo.sk.

Na záver víkendu okrem toho začnú stúpať aj vodné toky. „Problémy začnú byť aj na prítokoch Váhu," dodal portál imeteo.sk. Najvyššia denná teplota bude 14 stupňov Celzia.

ruzomberok sk.jpg Ilustračné foto. Zdroj: ruzomerok.sk

Štát zdvíha varovný prst

V kontexte aktuálnych udalostí si už viaceré samosprávy a aj web Žilinského samosprávneho kraja prebrali rady a pokyny ministerstva vnútra o tom, ako sa zachovať počas pretrvávajúcich dažďov, ktoré môžu prerásť až do povodní.

asdasdasd.jpg Rady Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, zdroj: minv.sk

Pri vzniku povodne treba vypnúť a uzatvoriť hlavné rozvody elektrického prúdu, vody a plynu, dôležité vybavenie treba premiestniť do vyšších poschodí, uzatvoriť všetky okná, pripraviť si evakuačné vozidlo pre prípad krízovej situácie a pripraviť si lieky, dokumenty, pitnú vodu na 2 až 3 dni a vhodné ošatenie.

Nikdy nejazdite cez zaplavené cesty alebo mosty, ak neviete odhadnúť hĺbku vody, pripravte sa tiež na evakuáciu zvierat a nezabudnite na evakuačnú batožinu. Dôležité je sledovať pokyny samospráv v meste alebo v obci, v ktorej žijete.

Lesoparku Chrasť sa radšej vyhnite, apeluje žilinská radnica

Radnica v meste Žilina odporúča občanom, aby sa v týchto dňoch vyhli Lesoparku Chrasť. Respektíve, až kým nepominú najsilnejšie dažde. „Radnica v súvislosti s výdatnými zrážkami a intenzívnym dažďom odporúča obyvateľom, aby pri návšteve Lesoparku Chrasť v najbližších dňoch zvýšili svoju pozornosť," adresovala radnica varovanie obyvateľom cez svoj web.

459394855_122148027878271993_4743824866588159770_n.jpg Zdroj: Facebook/Lesopark Chrasť - zelené pľúca Žiliny

Mesto vidí riziko v premočenej pôjde a silnom vetri, ktorý môže spôsobiť prevrátenie stromov a lámanie konárov. Z tohto dôvodu nie je možné zabezpečiť bezpečnosť návštevníkov lesoparku.

Varovanie a odporúčania vo Vrútkach

Mesto Vrútky okrem iného vydalo odporúčania občanom ohľadom vodárenskej spoločnosti Turvod. „Spoločnosť Turvod, a.s. prevádzkuje v regióne 54 kanalizačných čerpacích staníc a 3 malé čistiarne odpadových vôd. Všetky čerpacie stanice sú vybavené zdvojeným čerpacím okruhom, ktorý zabezpečuje plnohodnotné čerpanie aj pri poruche jedného čerpadla. Čerpacie stanice a čistiarne nie sú dimenzované na prečerpávanie a čistenie zrážkových vôd," pripomína mesto, ktoré okrem iného občanom odporúča, aby zrážkovú vodu zbytočne nevypúšťali do kanalizácie.

Dispečingová služba je Vrútočanom dostupná na telefónnych číslach: 043/4210112 a 0918 596 992.


Súvisiaci článok
Krízový štáb v Ružomberku riešil preventívne opatrenia: Rieku Revúca monitorujú, hrozí povodňové nebezpečenstvo
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť