Streda 18. 09. 2024 18:15:33 | Meniny má Eugénia

Jankovská na žilinskom súde ku kauze Fatima chýbala. Zradilo ju vraj zdravie, medzitým vypovedal Janíček

V utorok 10. septembra na Okresnom súde v Žiline pokračovalo hlavné pojednávanie v kauze Fatima, kde je obžalovanou bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. Na septembrovom súde sa však neukázala. Právnici hovoria o zlom zdravotnom stave Jankovskej. Medzitým však stihol vypovedať poškodený podnikateľ Ondrej Janíček.

Michal Szentivanyi|10. september 2024|17:00:06

Zdroj: Koláž Žilina SP21/zilina.sp21.sk, TASR/Radovan Stoklasa a Pavol Zachar

Súvisiaci článok
Bývalého primátora Žiliny odsúdili za nepriamu korupciu, dostal podmienku (AKTUALIZOVANÉ)
Čítajte viac >

Pokračovanie v kauze Fatima na Okresnom súde v Žiline zmapovala Tlačová agentúra Slovenskej republiky. Spoločne s bývalou štátnou tajomníčkou Jankovskou sú podľa agentúry v kauze obžalovaní aj Peter V. a bývalý šéf protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Róbert K. Kauza pojednáva o konaní v prípade vlastníctva trenčianskeho baru Fatima.

20210122_jankovska_vazba_sts_05754293-scaled.jpg Monika Jankovská, zdroj: TASR/Ján Krošlák

Jankovskej obhajcovia sú presvedčení o jej nevine

Jankovská momentálne čelí obžalobe podanej pre zločin vydierania a zločin marenia spravodlivosti. „Jej zdravotný stav je vážny, ale zároveň deklaruje svoj záujem, že ak jej to čo i len trošku umožní zdravotný stav, tak bude mať snahu sa vyjadriť k dokazovaniu, ale predovšetkým k samotnej obžalobe," uviedol pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky Jankovskej obhajca Peter Erdös.

Ten je presvedčený o nevine svojej klientky. „Súdu sme predložili zásadný dôkaz, keď sa moja klientka podrobila polygrafu, z ktorého je zrejmé, že to, čo je uvedené v obžalobe, nikdy nespáchala a ani spáchať nemohla, pretože s takou osobou sa nikdy nestretla," dodal Erdös.

Screen Shot 09-10-24 at 02.24 PM.JPG Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Obžalovaní sú aj Peter V. a bývalý šéf protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Róbert K., ktorý sa ako jediný na pojednávaní zúčastňuje. Vypovedať však plánuje až po tom, čo odznie svedecká výpoveď expríslušníka Národnej kriminálnej agentúry Milana Žáčika.

Zmena výpovede za finančnú odmenu

V úlohe poškodeného a svedka v tomto prípade vystupuje Michal Vida. Podľa vlastných slov menil svoje výpovede po tom, čo sa mu dlhoročným väzením vyhrážali dvaja z obžalovaných. O týchto záležitostiach súd informoval už koncom minulého roka. Meniť výpovede bol ochotný za odmenu 50-tisíc eur a prísľub pozitívneho výsledku v otvorených trestných konaniach.

Na súde v utorok 10. septembra vystúpil podnikateľ Ondrej Janíček, ktorému mala zmena Vidovej výpovede uškodiť. „Povedal mi, že zaútočili na jeho rodinu a predovšetkým na jeho dcéru. V debate mi vysvetlil, že to musel urobiť, lebo sa bál o svoj život a život svojich blízkych. Tvrdil, že to urobil ani nie tak pre peniaze, ale skôr zo strachu," povedal na súde Janíček.

Screen Shot 09-10-24 at 02.29 PM.JPG Ondrej Janíček, zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Prípad sa v minulosti pojednával na Okresnom súde v Trnave, no Ústavný súd Slovenskej republiky v závere marca 2023 zrušil uznesenie Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, ktorý v septembri 2021 presunul kauzu Fatima zo súdu z Trenčína do Trnavy. Následne sa Najvyšší súd Slovenskej republiky uzniesol na tom, že prípad dostal Okresný súd v Žiline. V roku sa v tejto kauze očakávajú ešte tri termíny hlavných pojednávaní. Najbližšie pojednávanie bude v utorok 15. októbra 2024.


Súvisiaci článok
Okresný súd Žilina odročil súd s Monikou Jankovskou v kauze súvisiacej s barom Fatima
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť