Štvrtok 19. 09. 2024 01:38:57 | Meniny má Konštantín

Tri generácie na horskom masíve Mních. Liptovské múzeum sa vybralo pátrať po stopách predkov

Je množstvo spôsobov, ako nazrieť na činnosť svojich predkov a spoznať tak históriu. Liptovské múzeum organizovalo ďalšiu zo série svojich prechádzok, kde spolu s troma generáciami ľudí pátralo po zaujímavostiach na horskom masíve Mních.

Michal Szentivanyi|12. september 2024|09:45:18

Zdroj: Koláž Žilina SP21/liptovskemuzeum.sk

Súvisiaci článok
Nová a unikátna rozhľadňa v Žilinskom kraji: Jej výstavba bude stáť viac ako 300-tisíc eur
Čítajte viac >

Médiá o tom tlačovou správou informovala marketingová manažérka Liptovského múzea Sláva Križková. Všetko sa rozbehlo začiatkom septembra, kedy táto inštitúcia zorganizovala v Ružomberku tretiu z prechádzok v rámci projektu Po stopách predkov. „Tri generácie priateľov archeológie a turistiky sa vybrali po pravekých hradiskách horského masívu Mních pri Ružomberku. Získali tak autentickejší výklad z histórie nášho regiónu," informovala Križková.

20240901_4793_1600x1067.JPG Zdroj: liptovskemuzeum.sk

Detailne preskúmali tri zo štyroch hradísk

Múzejná archeologička Simona Sliacka s návštevníkmi prešla tromi zo štyroch hradísk, ktoré sú pozostatkami lužickej kultúry na Liptove. „Z najväčšieho hradiska III. sme obdivovali výhľad na posledné z hradísk na Lípej a dychberúci pohľad do Liptovskej kotliny. Na hradiskách absentujú doklady sídliskových štruktúr, podľa všetkého boli používané len v čase priameho ohrozenia," spresnila Simona Sliacka.

20240901_4785_1600x1067.JPG Zdroj: liptovskemuzeum.sk

Múzeum už teraz avizuje, že ďalšími zastávkami po stopách našich predkov budú travertínové bane v Bešeňovej a Liptovských Sliačoch. Uzavrú tak sériu odborných archeologických prednášok pre verejnosť. „Ich výsledkom budú náučné videá, ktoré vo forme QR kódu umiestnime na vybrané zbierkové predmety v spomínaných lokalitách. Návštevníci tak získajú rozširujúce informácie o danom archeologickom nálezisku či predmete spolu s ukážkou náleziska, opisom a časovým zaradením,“ doplnil riaditeľ múzea Martin Hromada.

Projekt Po stopách predkov tiež podporil Fond na podporu umenia.

20240901_4789_1600x1067.JPG Zdroj: liptovskemuzeum.sk


Súvisiaci článok
Prudká zmena počasia: Na Slovensko príde dážď, aký tu už dlho nebol
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť