Pondelok 16. 09. 2024 13:24:50 | Meniny má Ľudmila

Rozhľadňa na Bobovci: Dokonalé miesto na oddych, ktoré však teraz nenavštívite

Rozhľadňa na Bobovci leží na hranici obcí Stará Bystrica a Radôstka. Nachádza sa v nadmorskej výške 720 metrov a ponúka výhľady na Malú Fatru, Martinské Hole, Veľkú Raču, či na Lysú Horu v Českej republike. Rozhľadňa však momentálne nie je sprístupnená.

Radka Kostánová|7. september 2024|15:00:41

Zdroj: starabystrica.sk

Súvisiaci článok
Tip na výlet: Rozhľadňa pri obci Krušetnica
Čítajte viac >

Krásna rozhľadňa na Kysuciach

Rozhľadňu na vrchu Bobovec slávnostne otvorili v sobotu 27. augusta 2011. Podľa informácií z obce Stará Bystrica, bola rozhľadňa postavená z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko-Slovenská republika 2007–2013.

Hoci Bobovec nie je najvyšším vrchom v obci, ide o výrazný strmý vrch nad centrom, ktorý je dobre viditeľný z hlavných dopravných komunikácií. K rozhľadni vedie žltý turistický chodník.

rozhladna-bobovec-gal002.jpg Zdroj: starabystrica.sk

Prečo sa vrch volá Bobovec?

Zástupcovia obce na webovej stránke priblížili, že vrch Bobovec má svoj názov odvodený od strukoviny bôb. Tá bola v minulosti dosť rozšírenou potravinou aj v tomto regióne.

Rozhľadňa má celkovo výšku 16 metrov a je vybudovaná z tradičných materiálov, akými sú kameň a drevo. Za projekt rozhľadne nesie zásluhu inžinier architekt Stanislav Mikovčák.

„Autor projektu má v rozhľadni umiestnených aj niekoľko umeleckých diel na tému anjelov, a to nielen na vnútorných stenách rozhľadne, ale téma anjelov sa objavuje aj vo funkčných prvkoch okenných mreží. Nočné osvetlenie rozhľadne je zabezpečované malou veternou a fotovoltaickou elektrárňou,“ skonštatovali zástupcovia Starej Bystrice.

rozhladna-bobovec-gal009.jpg Zdroj: starabystrica.sk

Turisti, rozhľadňa je aktuálne zatvorená!

Turisti, ktorí by chceli rozhľadňu navštíviť, by mali zbystriť pozornosť. Pavol Strnádel, zástupca starostu obce Stará Bystrica, informoval redakciu Žilina SP21 o tom, že rozhľadňa na Bobovci je z technických príčin zatvorená.

„Pri pravidelnej prehliadke Rozhľadne na Bobovci bolo zistené poškodenie jedného z drevených trámov. Pripravujeme jeho opravu, respektíve výmenu,“ dodal Strnádel.

rozhladna-bobovec-gal001.jpg Zdroj: starabystrica.sk


Súvisiaci článok
Hody v Žilinskom kraji: Kde všade sa uskutočnia? (PREHĽAD)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť