Pondelok 16. 09. 2024 21:13:40 | Meniny má Ľudmila

Historická pamiatka žiari novotou. Baroková kaplnka na Starom cintoríne v Žiline bola zreštaurovaná

Žilinská samospráva ohlásila, že rekonštrukcia barokovej kaplnky Panny Márie Loretánskej na Starom cintoríne v Žiline postúpila do záverečnej fázy a čaká sa už len na kolaudačné konanie. Posledná etapa rekonštrukčných prác prebiehala počas posledných mesiacov. Na projekt išlo 118-tisíc eur.

Michal Szentivanyi|5. september 2024|17:00:04

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/Facebook/Krajský pamiatkový úrad Žilina a zilina.sk

Súvisiaci článok
Žilina investuje 118-tisíc eur do záchrany jedinečnej barokovej kaplnky
Čítajte viac >

O postupe a finalizácii reštaurovania tejto historickej budovy informovala Dominika Priečková v Radničných novinách mesta Žilina. Radnica dodala, že baroková stavba z 18. storočia prešla viacerými obnovami, no aj tak dlhé roky chátrala. Súčasná rekonštrukcia je tak jedinečnou príležitosťou na to, aby sa vrátila k svojej pôvodnej kondícii.

433929969_732546525701946_4235539136090738864_n.jpg Stav kaplnky pred rekonštrukciou, zdroj: Facebook/Krajský pamiatkový úrad Žilina

Na projekt išlo 118-tisíc eur

„Túto jedinečnú barokovú stavbu získalo mesto Žilina do svojho vlastníctva pred šiestimi rokmi. Rekonštrukčné práce budú trvať štyri mesiace a samospráva na ne vyčlenila 118-tisíc eur,“ konkretizovala ešte vo februári tohto roka vedúca odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou mesta Žilina Katarína Gazdíková.

„Od roku 2018 je kaplnka vo vlastníctve mesta Žilina, ktoré s rekonštrukciou začalo na základe archeologického a reštaurátorského prieskumu a taktiež pod dohľadom krajského pamiatkového úradu," priblížila Priečková.

Oprava budovy v niekoľkých fázach

Oprava kaplnky sa sústredila na viaceré etapy. „V počiatočnej fáze sa rekonštrukčné práce dotkli strechy. Existujúci krov sa spevnil a pôvodnú plechovú krytinu nahradila pálená škridla. Na veži bol osadený nový kríž, vyrobený podľa dobových podkladov zobrazujúcich originál. Rekonštrukčné práce pokračovali a zahŕňali sanáciu vnútorných a vonkajších omietok ako aj obnovu dlažby," informovala Priečková.

Súčasťou obnovy bolo podľa radnice aj vybudovanie novej NN prípojky. Vďaka nej môže byť kaplnka osvetlená. „Taktiež bola vytvorená predpríprava na možnú elektrifikáciu pôvodných zvonov, ktoré sú osadené vo veži kaplnky. Zreštaurovali sa aj okenné a dverné výplne, dobový mobiliár a dodatočne bude na dverách osadená kovaná mreža, vyrobená podľa návrhu a konzultácii s krajským pamiatkovým úradom," doplnila Priečková.

Screen Shot 09-05-24 at 10.03 AM.JPG Aktuálny stav kaplnky po rekonštrukcii, zdroj: zilina.sk

Čaká sa na kolaudáciu, po ktorej bude môcť prísť verejnosť s modlitbami

Kaplnka Panny Márie Loretánskej je symbolom historickej kontinuity a duchovnej identity mesta Žilina. „Jej obnova prináša nielen estetickú hodnotu, ale aj možnosť využívať jej pôvodnú funkciu ako miesto modlitby a rozjímania. Kaplnka bude sprístupnená pre verejnosť po kolaudácii," uzavrela v Radničných novinách mesta Žilina Dominika Priečková.


Súvisiaci článok
Odkrytá minulosť: Žilinskí pamiatkari objavili detské kostrové pozostatky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť