Streda 18. 09. 2024 17:05:57 | Meniny má Eugénia

Prechod na strednú školu môže byť pre deti náročný. Nový začiatok býva plný stresu, výziev a emócií

Prechod zo základnej na strednú školu predstavuje zvýšenie nárokov nielen na školskú a domácu prípravu.

TASR|31. august 2024|14:00:02

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Ako vybrať správnu obuv pre deti? Rady od Úradu verejného zdravotníctva
Čítajte viac >

Mladí ľudia stoja pred postupnou špecializáciou sa a prípravou na svoje zamestnanie. Zároveň sa nachádzajú v období dospievania, keď dochádza k zmenám v sociálnom statuse a v sebaponímaní. Pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky to uviedla psychologička Judita Malík z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie.

„Aj na základe neurobiologických zmien dochádza k vyhľadávaniu a explorovaniu nových podnetov a skúseností. Ide o takzvaný adolescentný senzomotorický vrchol, keď majú mladí ľudia zvýšenú kognitívnu zvedavosť a vyvíja sa u nich kritické myslenie. Potrebujú získavaním vlastných alebo prezentovaných skúseností nadobúdať obraz o svete a o sebe," zhodnotila psychologička. Nový začiatok na strednej škole je preto podľa nej pre dospievajúcich veľká výzva.

30345.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Ako poznamenala, pocity pred nástupom do školy môžu byť často protichodné a dokonca sa objavovať aj súčasne. Ide o zvedavosť, nadšenie, ale aj smútok, nostalgiu, radostné očakávanie, ale aj strach zo zlyhania. U starších detí môže podľa nej dochádzať aj k pocitom úzkosti, teda strachu, ktorý nie je viazaný na konkrétnu vec a môže sa viazať na abstraktné predstavy ako zlyhanie, neprijatie a podobne.

Podľa psychologičky môže deťom, rovnako ako dospelým, chvíľu trvať, kým sa vyznajú v tom, čo aktuálne prežívajú. „Preto je úloha rodiča pomáhať deťom tieto pocity pomenovať a ukázať vlastným správaním, ako so svojimi pocitmi zaobchádzame my," dodala Malík.


Súvisiaci článok
Nastavte deťom spánkový režim ešte pred školou: Odborníci radia, koľko hodín je ideálnych
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť