Sobota 14. 09. 2024 08:59:29 | Meniny má Ľudomil

August končí, horúčavy nie. Tropický víkend bude opäť v znamení nepríjemne vysokých teplôt

Jeseň otvára svoje brány s príchodom mesiaca september. Zdá sa však, že počasie na túto skutočnosť nebude brať ohľad a ešte niekoľko dní nás bude trápiť tridsiatkovými horúčavami.

Michal Szentivanyi|30. august 2024|10:00:09

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/Freepik.com

Súvisiaci článok
Nastavte deťom spánkový režim ešte pred školou: Odborníci radia, koľko hodín je ideálnych
Čítajte viac >

Nekončiace trópy potvrdil web imeteo.sk. „Vo veľmi teplom vzduchu sa bude nad našou oblasťou aj naďalej nachádzať nevýrazné pole relatívne vyššieho tlaku, ktorý bude dvíhať teploty poriadne vysoko," informoval web imeteo.sk, ktorý dodal, že meteorologické leto síce kalendárne skončilo, no pocitovo zďaleka nie.

Začne sa to horúcim piatkom 30. augusta

Výnimku netvorí ani vstup do víkendu v podobe piatka 30. augusta. Vtedy na nás v Žiline a v jej okolí čakajú teploty vo výške až 32 stupňov Celzia. Tieto závery koniec koncov potvrdzujú aj odborníci zo Slovenského meteorologického ústavu na sociálnej sieti. „Podľa ansámblovej predpovede zrejme nie sme ani v strede dĺžky trvania prebiehajúcej vlny horúčav. Nemusí to však platiť pre celé územie, pretože začiatkom septembra sa najmä na severe a východe prechodne ochladí, no napriek tomu sa séria tropických dní ani na juhovýchode nemusí prerušiť a s vysokou pravdepodobnosťou sa v ďalších dňoch aj tam opäť oteplí," informovali meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu.

457212513_922030916632131_2313021485058299649_n.jpg Zdroj: Facebook/Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ)

Zvyšok víkendu bude tiež horúci

Tí, ktorí dúfali v skoré ochladenie alebo osviežujúci dážď, budú sklamaní. V sobotu 31. augusta sa totiž dočkáme najvyššej dennej teploty v podobe 31 stupňov Celzia a iné to nebude ani o deň neskôr. Víkend sa totiž v nedeľu 1. septembra zakončí opätovnými horúčavami. Tie udrú aj na severe krajiny v podobe najvyšších denných teplôt 29 stupňov Celzia.

„Mimoriadne teplé počasie by malo na Slovensku pokračovať minimálne do konca prvej septembrovej dekády, keďže ešte približne do utorka 10. septembra k nám bude prúdiť rekordne teplý vzduch," uzavreli svoju prognózu odborníci z imeteo.sk.


Súvisiaci článok
Pred kliešťami sa majte stále na pozore. Úrady evidujú už desiatky prípadov encefalitídy
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť