Pondelok 16. 09. 2024 18:03:38 | Meniny má Ľudmila

Ministerstvo vnútra pripravuje nové pravidlá pre obecnú políciu

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky na budúci rok predstaví nové znenie zákona o obecnej polícii.

TASR|29. august 2024|19:31:44

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Maroš Černý

Súvisiaci článok
Koniec nálepkám: Žilina sprísňuje postihy za nesprávne parkovanie
Čítajte viac >

Pre policajtov by malo nanovo zadefinovať pravidlá pri vykonávaní zákrokov, oprávnenia policajtov či používanie donucovacích prostriedkov alebo strelných zbraní. Zákon by mal vychádzať z aplikačnej praxe. Pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky to uviedol hovorca rezortu Matej Neumann.

„Na ministerstve vnútra za týmto účelom funguje pracovná skupina zriadená pre riešenie dohľadu nad činnosťou obecných polícií. Okrem zamestnancov rezortu vnútra v nej majú zastúpenie konzultanti z Generálnej prokuratúry, Združenia miest a obcí Slovenska, Združenia náčelníkov obecných a mestských polícií Slovenska, ako aj samotné obecné a mestské polície," vysvetlil Neumann.

Nová legislatíva bude mať podľa hovorcu vplyv aj na zákon o priestupkoch a zákon o cestnej premávke. Príslušníci obecných a mestských polícií by mohli riešiť vodičov pod vplyvom alkoholu či drog. Obce by zároveň na základe novely mohli konať v prípadoch prekročenia maximálnej povolenej rýchlosti v rámci objektívnej zodpovednosti.

456953174_914036964095206_2196570698979538500_n.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky

V pracovnej skupine, ktorá legislatívne úpravy pripravuje, je zapojená aj Mestská polícia Bratislava. Hovorca hlavného mesta Peter Bubla pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky uviedol, že zmena zákonov by v praxi mohla priniesť aj zavedenie statických radarov, vďaka ktorým by samospráva mohla kontrolovať dodržiavanie najvyššej povolenej rýchlosti.

„Samozrejme, vieme si predstaviť niektoré ustanovenia doplnené alebo upravené, ale považujeme za dôležité, aby po rokoch práce v pracovnej skupine Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, boli zmeny už posunuté do ďalšieho legislatívneho procesu," zdôraznil Bubla.

Novelu zákona o obecnej polícii mal parlament v programe v minulom volebnom období. Poslanci ju však nestihli definitívne prijať.


Súvisiaci článok
Príslušníci policajného zboru dostanú do konca roka 400 eur na bývanie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť