Utorok 17. 09. 2024 10:04:01 | Meniny má Olympia

Premena sídliska Solinky v očiach architektov. Mesto si pýta kreatívne nápady aj od ľudí cez dotazník

Mesto Žilina v spolupráci s Útvarom hlavného architekta v týchto dňoch plánuje prípravu urbanistickej štúdie na revitalizáciu sídliska Solinky. Tento plán však nebudú mať v rukách výsostne iba architekti. Svoj priestor dostanú, pochopiteľne, aj samotní obyvatelia mesta.

Michal Szentivanyi|27. august 2024|15:30:04

Zdroj: Koláž Žilina SP21/zilina-gallery.sk a zilina.sk

Súvisiaci článok
Radnica Liptovského Hrádku zvyšuje bezpečnosť chodcov novými opatreniami
Čítajte viac >

Radnica o zámeroch informovala cez hovorkyňu mesta Žilina Zuzanu Ondrášovú. „Výsledkom by mal byť nielen vylepšený estetický vzhľad sídliska, ale aj vyššia kvalita života jeho obyvateľov. Tí sa do prípravy štúdie môžu zapojiť vyplnením krátkeho dotazníka," prízvukovala Ondrášová.

Solinky_1600x1183.jpg Zdroj: zilina.sk

Revitalizácia je zameraná na viaceré kľúčové oblasti, medzi ktoré patrí obnova verejných priestranstiev, modernizácia infraštruktúry pre peších i cyklistov, parkovanie či verejná zeleň. „Obzvlášť dôležitými časťami návrhu budú detské ihriská a prvky malej architektúry ako osvetlenie, lavičky, smetné koše. Pri celkovom návrhu bude kladený dôraz na aplikáciu opatrení na zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy, ku ktorým patrí napríklad doplnenie stromov, izolačnej zelene a návrh vodozádržných opatrení," doplnila Ondrášová.

Podľa aktuálnych údajov v súčasnosti žije na sídlisku Solinky 11 577 obyvateľov. Územie riešené v plánovanej štúdii má rozlohu 48,81 hektára a je vymedzené Ulicami Centrálnou a Obvodovou. Keďže obyvatelia danej lokality poznajú svoje okolie najlepšie, môžu formou dotazníka vyjadriť svoje názory, postrehy a pripomienky ku každodennému životu na sídlisku.

K dotazníku sa môžete dostať cez TENTO ODKAZ. Priebeh a výsledky práce architektov budú pre verejnosť dostupné na webovej stránke mesta Žilina a webovej stránke Útvaru hlavného architekta mesta Žilina.


Súvisiaci článok
Čiary na liptovskomikulášskom privádzači budú maľovať v septembri. Vzniknúť by mali tri jazdné pruhy
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť