Štvrtok 19. 09. 2024 01:39:31 | Meniny má Konštantín

Rastúci počet vodičov pod vplyvom drog: Polícia reaguje novými kontrolami

Polícia na celom Slovensku vykonala od mája do polovice augusta 2024 takmer tisíc orientačných testov na detekciu zakázaných látok. Viac ako tristo testov, teda približne tretina, bolo pozitívnych. To poskytuje jasný obraz o rozsahu problému a potvrdzuje potrebu pokračovať v týchto kontrolách.

Juliana Krčulová|24. august 2024|13:00:29

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/Polícia Slovenskej republiky

Súvisiaci článok
Vážny úraz na Chate pod Chlebom: Zranila sa 51-ročná žena
Čítajte viac >

Polícia apeluje na vodičov: Vyhnite sa drogám za volantom

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky prostredníctvom tlačovej správy informovalo, že od mája 2024 polícia pri cestných kontrolách vykonáva orientačné testy na prítomnosť omamných a psychotropných látok u vodičov. Toto opatrenie reaguje podľa dostupných informácií na rastúci počet vodičov, ktorí ohrozujú nielen svoje zdravie a život, ale aj bezpečnosť ostatných účastníkov cestnej premávky.

Cieľom testovania je rýchlo a efektívne identifikovať vodičov pod vplyvom zakázaných látok a tým prispieť k bezpečnosti na cestách. „Jazda pod vplyvom alkoholu a drog nie je len nezodpovedná, ale môže stáť životy. Bezpečnosť na cestách je našou prioritou a každý jeden vodič môže prispieť k tomu, aby naše cesty boli bezpečné pre všetkých,“ povedal plk. Rastislav Polakovič, viceprezident Policajného zboru pre vnútorný poriadok a bezpečnosť.

450483136_883695580462678_6770334624518699002_n.jpg Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky

Vďaka orientačným testom môže polícia rýchlo zisťovať prítomnosť zakázaných látok a na základe toho prijímať potrebné opatrenia, aby vodiči pod vplyvom drog čelili adekvátnym dôsledkom. Polícia preto apeluje na všetkých vodičov, aby sa zdržali požívania omamných a psychotropných látok pred jazdou a počas jazdy, čím by predišli tragédiám na cestách.

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky zabezpečilo pre políciu skríningové testy na detekciu omamných a psychotropných látok, vrátane drogových testov zo slín a potu kontrolovanej osoby. Na nákup 40-tisíc kusov testov bolo vynaložených 512-tisíc eur.


Súvisiaci článok
Všeobecná zdravotná poisťovňa varuje pred podvodmi pri prepoisťovaní
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť