Streda 18. 09. 2024 08:58:17 | Meniny má Eugénia

Osem mesiacov prác. Depo na Kvačalovej ulici v Žiline prechádza zásadnou zmenou a modernizáciou (VIDEO)

Verejnosť sa ešte začiatkom roka 2024 pozerala na to, ako sa vedúce osobnosti na čele s predstaviteľmi mesta Žilina pričinili o začatie rekonštrukcie údržbovej základne pre trolejbusy na Kvačalovej ulici. Osem mesiacov prác prinieslo už zreteľné výsledky a jedna z najväčších investícií do dopravy v meste získava reálne kontúry.

Michal Szentivanyi|21. august 2024|13:00:03

Zdroj: Koláž Žilina SP21/zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Každým dňom je bližšie. Nové stojisko pre trolejbusy a ďalšie vozidlá MHD v Žiline sa naďalej rozrastá
Čítajte viac >

Je to už viac ako polroka, čo predstavitelia ministerstva dopravy, primátor mesta Žilina Peter Fiabáne a konateľ Dopravného podniku mesta Žiliny Mikuláš Kolesár odštartovali rozsiahlu rekonštrukciu trolejbusového depa na Kvačalovej ulici v Žiline. Niekoľko desaťročí stojace múry a úseky sú preč a na ich mieste už stoja nové haly s reálnymi základmi. Pripravenosť na stroje mestskej hromadnej dopravy sa vo veľkom rysuje.

Screen Shot 08-21-24 at 11.35 AM 001.JPG Zdroj: zilina.sp21.sk

Významný dopravný projekt s cenovkou niekoľkých desiatok miliónov eur

„Prebieha významná stavba mesta na pôde mestského dopravného podniku. Ide o komplexnú rekonštrukciu údržbovej základne. Získali sme na to finančné prostriedky z Európskej únie vo výške 40 miliónov eur, čo nie je malá suma," povedal primátor Peter Fiabáne s tým, že ide o kompletnú rekonštrukciu celého depa. Autobusy, ktoré dnes parkujú na Košickej ulici, sa po dokončení projektu presunú na Kvačalovu ulicu.

20240821_103954_1600x1200.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

„Na jednom mieste tak bude manažment, prostriedky, servis a údržba. Ja to vidím ako veľký príspevok k tomu, čo my stále akcentujeme - významné postavenie mestskej hromadnej dopravy," uviedol primátor Fiabáne. Ten by chcel, aby bola doprava ekologicky prijateľná a aby bol pre pre občanov mesta aj dostatok spojov.

K projektu a momentálnemu štádiu stavebných procesov mal čo povedať aj konateľ Dopravného podniku mesta Žiliny Mikuláš Kolesár. „My sme to celé začali v decembri 2023, kedy sme odovzdali stavenisko a rozdelili sme to na dve fázy. Prvou fázou bolo postavenie prístrešku. Do konca júna 2024 bol prevzatý a aj odovzdaný. Druhá fáza obsahuje výstavbu novej ošetrovne trolejbusov. Je v hrubom skelete postavená," vyjadril sa Kolesár.

Screen Shot 08-21-24 at 11.35 AM 002.JPG Zdroj: zilina.sp21.sk

Podľa vedenia podniku je súčasťou aj skonštruovanie a výmena všetkých plôch či rekonštrukcia všetkých už existujúcich budov areálu, vrátane umyvárne a budúcej ošetrovne autobusov.

Myslia aj na ekológiu

Dôležitá je však aj trvalá udržateľnosť celého areálu. „Sú tu navrhnuté ekologické opatrenia projektu. Ide napríklad o štyri veľké vsaky, ktoré sú zapustené až na úroveň spodnej vody. Zachytávajú vodu zo všetkých budov a sú vracané späť do zeme. Voda je koncentrovaná vo veľkom bazéne, tá sa používa na umývanie autobusov. Je tu navrhnutá aj zelená strecha, ktorá by mala obsahovať 70% pôvodnej zelenej plochy, ktorú sme teraz zastavali," povedal Kolesár ohľadom vodohospodárskych záležitostí výstavby.

Podnik chce byť pripravený aj na inštaláciu fotovoltaiky a očakáva sa aj nová lakovňa s ekologickými kritériami.

Screen Shot 08-21-24 at 12.11 PM.JPG Zdroj: zilina.sp21.sk

Paralelne sú v hre ešte dva veľké projekty

Tu však rozsah a investícia do celej dopravnej infraštruktúry mesta nekončí. Primátor oznámil, že sú v pláne ešte dva súvisiace projekty. Prvým je rekonštrukcia trakčného vedenia pre trolejbusy a kompletná výmena stĺpov, ktoré už majú za sebou desiatky rokov služieb.

Druhým projektom je naplnenie ekologickej predstavy fungovania dopravného podniku. „Máme prostriedky z Európskej únie, ktoré budú adresne využité na našom území. Ide o nákup nových parciálnych dopravných prostriedkov, ktoré budú schopné fungovať aj mimo trolejových vedení na batériu. Pri napojení na trakčné vedenie je možné aj nabíjanie tejto batérie, čo by zlepšilo fungovanie mestskej hromadnej dopravy," povedal Fiabáne.

Screen Shot 08-21-24 at 12.45 PM.JPG Zdroj: zilina.sp21.sk

Projekty majú už udané predbežné cenovky

Rekonštrukcia depa bude mať podľa primátora náklad 40 miliónov eur a výmena trakčných vedení zhruba 70 miliónov eur. Nákup nových dopravných prostriedkov bude v množstve najviac 12 kusov, čo bude vo výške asi 12 miliónov eur s tým, že nepôjde len o nákup samotných vozidiel, ale aj o vytvorenie potrebnej infraštruktúry v podobe vybudovania nabíjacích staníc v meste, a teda aj mimo depa.


Súvisiaci článok
Dopravný podnik vdýchne nový život trolejbusovému depu. Základný kameň poklepal aj primátor (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť