Streda 18. 09. 2024 19:16:41 | Meniny má Eugénia

Odoprenie či presmerovanie dôchodku má svoj pevný limit. Sociálna poisťovňa upozorňuje na tento dátum

Ak ste pracujúce dieťa rodičov, ktorí poberajú dôchodok, mali by ste si v kalendári poznačiť sobotu 31. augusta 2024. Je to totiž posledný možný termín, dokedy môžete zažiadať o odopretie či presmerovanie rodičovského dôchodku.

Michal Szentivanyi|18. august 2024|14:30:08

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com

Súvisiaci článok
Trh práce nekompromisne zoviera túto vekovú skupinu. Zúfalo a často neúspešne zháňajú prácu
Čítajte viac >

Na sociálnej sieti o tom informovala Sociálna poisťovňa. Spozornieť by mali predovšetkým pracujúce deti poberateľov dôchodku, ktoré chcú odoprieť rodičom rodičovský dôchodok alebo ho presmerovať. Takíto jedinci musia podať vyhlásenie do konca augusta. Tí, ktorí súhlasia s tým, aby rodičia dôchodok aj naďalej poberali, nemusia robiť nič. Sociálna poisťovňa takýto dôchodok potom vyplatí automaticky.

2148882001.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Vyhlásenie nemusíte podávať opakovanie

Ak ste už vyhlásenie o presmerovaní či odopretí už podali v minulosti, nemusíte ho podávať opakovane. Táto lehota sa vzťahuje na tie deti-oprávnené osoby, ktoré tak neurobili do štvrtku 31. augusta 2023," pripomenula poisťovňa v statuse.

Formulár na presmerovanie či odopretie rodičovského dôchodku nájdete na tomto odkaze. Na zrušenie takéhoto vyhlásenia zas môžete použiť druhý formulár.

Môžete to urobiť aj elektronicky

"Podať, respektíve zmeniť či zrušiť Vyhlásenie o nároku na rodičovský dôchodok je možné urobiť priamo v Elektronickom účte poistenca alebo prostredníctvom formulára Vyhlásenia fyzickej osoby na účely nároku na rodičovský dôchodok," povedal verejnosti hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Spomínaný termín platí rovnako aj pre dieťa, ktoré bolo zverené do náhradnej starostlivosti a súhlasí s tým, aby náhradnému rodičovi bol priznaný rodičovský dôchodok. Rodičovský príspevok dostalo v júni tohto roka viac ako 900-tisíc ľudí.


Súvisiaci článok
Kraj myslí na seniorov. V domovoch praktizujú aktívne chladenie klientov a predchádzajú kolapsom z tepla
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť