Streda 18. 09. 2024 12:27:38 | Meniny má Eugénia

Príjemný benefit pre budúce mamičky. V Žiline môžu priviesť dieťatko na svet na pôrodnom gauči

Príchod nového života na svet je krásna, no pre mamičky fyzicky veľmi náročná a bolestivá záležitosť. Ich pôrod však môže závisieť aj od podmienok, ktoré ich obklopujú. Lekári vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline o tom dobre vedia, a preto si pre aktuálne a aj budúce mamičky pripravili novinku v podobe pôrodného gauča.

Michal Szentivanyi|18. august 2024|08:00:03

Zdroj: Koláž Žilina SP21/Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Súvisiaci článok
Robotníci v Martine odštartovali výstavbu novej nemocnice. Na stavenisku operujú ťažké stroje (FOTO)
Čítajte viac >

Žilinská nemocnica o novinke informovala v dokrútke na sociálnej sieti. „Veľmi radi by sme sa s vami podelili o perfektnú informáciu, ktorú sme vám už pred pár týždňami ako-tak naznačili. Mnohé ste mali pravdu a vaše tipy boli správne. V žilinskej pôrodnici pribudol novučičký pôrodný gauč," oznámila nemocnica v statuse.

Pre nemocnicu bolo dôležité vytvoriť mamičkám atmosféru, pri ktorej sa budú cítiť komfortne a diskrétne. Ide zároveň o plne oddelené zázemie, v ktorom bude žena so svojím dieťaťom tráviť spoločný čas. Samozrejmé je aj zachovanie intimity.

Sledujú trendy zo zahraničia

K tejto téme mal čo povedať aj lekár tohto oddelenia Marek Pavlišín. „V našej pôrodnici chceme sledovať najmodernejšie trendy v pôrodníctve. Tým trendom býva návrat k historickým vertikálnym pôrodom. Ide o pôrod v kľaku, v stoji, na štyroch, v štartovacej polohe. Všetky tieto polohy nám umožňuje využiť tento gauč. Takýto pôrod by mal byť pre ženu jednoduchší, ľahší a rýchlejší. Mala by si vedieť ľahšie predýchať kontrakcie a zrelaxovať sa medzi nimi," povedal Pavlišín s tým, že v zahraničí sú tieto techniky už bežné.

sadadsd.jpg Zdroj: Koláž Žilina SP21/Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Jednou z najväčších výziev podľa primára gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Ladislava Tomšu bolo vytvorenie adekvátneho priestoru pre rodiacu ženu. „Je to priestor, ktorý je pokiaľ možno technicky a stavebne plne samostatný. Žena v ňom trávi celú dobu od samotného prijatia až po čas po pôrode," povedal primár Tomša.

Samotné pôrodné asistentky si túto novinku pochvaľujú tiež. „My ako pôrodné asistentky sme uvítali takéto niečo. To aj preto, aby sme sa aj my niekam posunuli. Je tu mladý kolektív a dievčatá sú veľmi nadšené a tešia sa na pôrody, ktoré tu budú odvádzať nielen lekári, ale aj ony samé," povedala staničná sestra Viktória Ciprichová.


Súvisiaci článok
Modernizácia v žilinskej nemocnici: Chirurgické oddelenie získalo pokrokový operačný stôl
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť