Štvrtok 19. 09. 2024 22:11:46 | Meniny má Konštantín

Poznáte zelené evidenčné čísla na cestách? Legislatíva sa čoskoro zmení a nie každý na ne bude mať nárok

S príchodom budúceho roka sa v oblasti dopravnej legislatívy očakávajú viaceré zmeny. Hovorí sa predovšetkým o problematike evidenčných čísiel vozidla, konkrétne o ich zelených variantoch. Nebudú už tak rozšírené, ako dnes.

Michal Szentivanyi|17. august 2024|15:00:02

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Súvisiaci článok
Polícia sa zameria na motorkárov: Na cestách bude viac kontrol a opatrení na zvýšenie bezpečnosti
Čítajte viac >

Na novinky v oblasti zákona a možnosti využívania zelených evidenčných čísel upozornil portál autoviny.sk. Vec sa má totiž tak, že zelené „ešpézetky" už nebudú môcť využívať viaceré vozidlá, ktoré ich dnes ešte stále majú.

TASR Ján Krošlák 4.JPG Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Na Slovensku poznáme už niekoľko druhov evidenčných čísel. Svoje tu zohráva aj diplomatický charakter daného vozidla, iné sú zase pre špecifický typ vozidiel. V tejto problematike sa hlavne vymedzujú autá do 3,5 tony.

Zmena zákona

Toľko skloňovaná kategória zelených evidenčných čísel v súčasnosti patrí elektrickým a plug-in hybridným autám. Ide prakticky o všetky dopravné prostriedky, kde je do značnej miery redukovaná produkcia emisii. V budúcnosti sa to však zásadne zmení, pretože novela v prípade takýchto „ešpézetiek" už bude počítať výhradne s autami, ktoré majú nulovú produkciu týchto emisií. Plug-in hybridné vozidlá tak budú mimo tejto zóny.

TASR Ján Krošlák 3.jpg Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Práve teraz sa v predloženom legislatívnom dokumente spomína dátum utorok 1. júla 2025. „Od tohto momentu sa o zelené evidenčné číslo môžu uchádzať len majitelia elektrických áut a vozidiel s vodíkovým pohonom," prízvukoval portál autoviny.sk. Majitelia spomenutých hybridov tak už viac nebudú zažiadať o zelené evidenčné číslo. Začne pre nich však platiť iná povinnosť a do kalendára by si mali zapísať pondelok 30. november 2026. Do tejto zákonnej lehoty si totiž musia vymeniť zelené značky za klasické biele.


Súvisiaci článok
Uzávierka pod Strečnom ako zdroj ďalších problémov. Starý most na obchádzke dostáva poriadne zabrať
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť