Streda 18. 09. 2024 15:30:43 | Meniny má Eugénia

Mariánske námestie zažije revolučnú rekonštrukciu s dôrazom na pamiatky. Mesto zverejnilo víťazný návrh

Mesto Žilina už dlhšie informovalo o zámere rekonštrukcie Mariánskeho námestia. To sa dalo do pohybu, keď sa v súťaži objavilo hneď niekoľko návrhov. Radnica už má v rukách ten víťazný a zábery z jeho pravdepodobnej podoby si môžete pozrieť už teraz.

Michal Szentivanyi|16. august 2024|16:00:02

Zdroj: Koláž Žilina SP21/zilina.sk

Súvisiaci článok
Radnica apeluje na chovateľov psov v Žiline. Pri vodení a držaní svojich spoločníkov sa musia riadiť pravidlami
Čítajte viac >

Verejnosť má možnosť nazrieť na víťazný projekt cez tlačovú správu hovorkyne mesta Žilina Zuzany Ondrášovej. Táto je totiž doplnená aj o zábery z vizualizácie projektu. „Odborná porota ocenila najmä zvýraznenie historického charakteru, doplnenie stromovej aleje a vodného prvku na zlepšenie mikroklímy a vzhľadu námestia. Mesto Žilina a Útvar hlavného architekta vyhlásili súťaž návrhov na rekonštrukciu Mariánskeho námestia a priľahlých ulíc v marci tohto roka. Spomedzi šiestich návrhov vybrali členovia poroty ten, ktorý najlepšie splnil zadanie," uviedla Ondrášová.

Obrázok1.png Zdroj: zilina.sk

Záujemcovia o súťaž mali termín do konca júna

Radnica priblížila aj to, že záujemcovia mohli svoje návrhy predkladať do konca júna. „V súlade s podmienkami súťaže sa prihlásilo šesť účastníkov. Súčasťou vyhodnotenia bola rozsiahla diskusia medzi členmi poroty, ktorá návrhy následne bodovala podľa štyroch kritérií," doplnila Ondrášová. Víťazný návrh predložil ateliér Zelený domov s.r.o. zo Žiliny. „Autormi návrhu sú členovia Slovenskej komory architektov Ing. Matej Jasenka, PhD. a Ing. arch. Peter Nezval. Na návrhu spolupracovali Ing. Dominika Lovasíková a Anna Valachová," dodala hovorkyňa Ondrášová.

Obrázok2.png Zdroj: zilina.sk

Víťazný návrh dostal odporúčania na ďalšie dopracovanie

„Všetky prihlásené návrhy boli veľmi kvalitne spracované, o čom svedčí aj fakt, že tretie a piate miesta sú zdieľané. V rámci hodnotenia komplexného urbanistického návrhu porota obodovala vypracovanie riešenia priestoru Na bráne, úpravu Farských schodov, urbanistický návrh bloku a tiež zeleň. Aj keď víťazný návrh dostal odporúčania na dopracovanie, spomedzi všetkých zúčastnených spĺňal zadanie najlepšie,“ vyjadril sa riaditeľ Útvaru hlavného architekta Rudolf Chodelka.

Obrázok3.png Zdroj: zilina.sk

„Centrálny priestor Mestskej pamiatkovej rezervácie Žilina predstavuje cennú súčasť identity mesta. Rekonštrukcia Mariánskeho námestia a priľahlých ulíc by mala vytvárať harmóniu medzi historickým odkazom a súčasnými potrebami Žiliny. Cieľom projektu je tiež vytvoriť atraktívny a reprezentatívny verejný priestor. Na vyhodnotení návrhov spolupracovali experti z oblasti architektúry, urbanizmu či ochrany pamiatok, ktorí zohľadnili nielen estetické a technické požiadavky, ale pracovali aj s víziou dlhodobého rozvoja centra mesta,“ vysvetlil primátor mesta Žilina Peter Fiabáne.

Obrázok4.png Zdroj: zilina.sk

Realizácia víťazného návrhu by mala podľa radnice zlepšiť peší pohyb aj zatraktívniť juhovýchodný vstup do mestskej pamiatkovej rezervácie. „Počíta sa aj s doplnením stromovej aleje a estetickým vylepšením vzhľadu oporných stien v okolí Farských schodov. Veľkým plusom návrhu je vypracovaná modrozelená infraštruktúra s vodným prvkom, ktorý má potenciál zlepšiť mikroklímu námestia," myslí si mesto.


Súvisiaci článok
Žilinská samospráva chce zvyšovať povedomie verejnosti o zmene klímy. Nový projekt má hodnotu 420-tisíc eur
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť