Streda 18. 09. 2024 06:20:54 | Meniny má Eugénia

Vôňa kapustniakov a mletie obilia: Dožinky vo Vychylovke budú pestré, domov si odnesiete aj vlastný kvások

V nedeľu 25. augusta sa Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke premení na živú scénu, kde počas podujatia Ospievané Beskydy – Od zrnka k chlebu ožijú staré zvyky a tradície spojené s dožinkami.

Radka Kostánová|19. august 2024|18:01:03

Zdroj: kysuckemuzeum.sk

Súvisiaci článok
Múzeum kysuckej dediny čakajú dni plné ľudovej hudby: Festival spojí folkloristov zo Slovenska aj Česka
Čítajte viac >

Miroslava Jančulová, vedúca správy Múzea kysuckej dediny, v tlačovej správe informovala, že vo Vychylovke pripravujú ďalšie podujatie. Tentokrát pôjde o dožinkové slávnosti, ktoré majú bohaté zvyky a tradície.

Akcia sa uskutoční v nedeľu 25. augusta od 10:00 hodiny. Organizátori a kompetentní všetkým zúčastneným ukážu, ako sa kedysi spracovávalo obilie. Návštevníci zároveň uvidia, ako sa viazali snopy, mlelo obilie na žarnove, kuchyňa starých materí im ponúkne okrem tradičných kapustniakov aj možnosť ochutnať chlieb s masťou a cibuľou alebo bochničky. Rodiny s deťmi tiež budú môcť dobrovoľným príspevkom prispieť k záchrane pamiatok v skanzene.

„Chýbať nebude ani rozdávanie kvásku, ktorý je základom každého domáceho chleba. Preto si nezabudnite na výlet pribaliť aj sklený pohár na zaváranie, do ktorého si budete môcť odobrať kvások. Zaujímavou súčasťou programu budú aj scénické pásma, ktoré sa odohrajú v jednotlivých usadlostiach skanzenu," doplnila Jančulová.

plagat dožinky.jpg Zdroj: kysuckemuzeum.sk

V programe je pripravené aj stavanie holohumnice v stodole v usadlosti Do Poništa, ktoré priblíži folklórny súbor Vajčovci, alebo pásmo súkania povresiel pri obytnom dome Do Rybov v podaní súboru Staškovanka. Potom sa všetci členovia folklórnych skupín zídu do krojovaného sprievodu, ktorý vytvorí jedinečnú atmosféru. V múzeu nezabudli ani na svätú omšu, ktorá bude slúžená spolu s poďakovaním za úrodu.


Súvisiaci článok
Jubilejný 50. ročník Športových hier v Malej Bytči: Príďte si zasúťažiť a zabaviť sa
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť