Utorok 23. 04. 2024 11:02:53 | Meniny má Vojtech

6 krásnych rozhľadní v žilinskom kraji, ktoré stoja za návštevu

Počasie sa zo dňa na deň otepľuje, preto voľné dni víkendu využite na malú turistiku. Vybrať sa môžete na rozhľadne, ktoré sa nachádzajú v žilinskom kraji. Vybrali sme pre vás 6, ktoré patria medzi najkrajšie. FOTO: Instagram / fotografieslovenska. Svätojánska rozhľadňa.

Michal Filek|14. marec 2022|13:12:40

Svätojánska rozhľadňa

Ste skôr na oddych, než na turistiku? Svätojánska rozhľadňa je potom presne pre vás. Nachádza sa na kopci nad obcou Liptovský Ján a na lúke si môžete vychutnať piknik, či zahrať loptové hry. Z rozhľadne sa vám ponúkne výhľad na okolitú prírodu a domy, ktoré sa nachádzajú v obci Liptovský Ján a v meste Liptovský Mikuláš.

Rozhľadňa Zarúbaná Kýčera

V obci Veľké Rovné sa nachádza rozhľadňa Zarúbaná Kýčera, z ktorej budete mať perfektný výhľad na hrebeň Javorníkov, Súľovské skaly, Malú Fatru a ďalšie. Samozrejme, len v prípade slnečného počasia. Celý výstup na rozhľadňu vám zaberie približne hodinu aj s prestávkami. Počas turistiky si môžete prečítať informačné tabule, ktoré sú rozmiestnené po ceste.

Zarúbaná Kyčera Veľké Rovné Zdroj  instagram.comrichard_opalka  _.jpg FOTO: Instagram / Richard Opalka

Vyhliadková veža Dubeň

Nad mestom Žilina sa rozprestiera krásna a veľká vyhliadková veža. Celková prechádzka na vežu vám zaberie približne 1,5 hodiny, no nemusíte sa toho báť, výstup na vežu nie je náročný. Vďaka tomu, že sa na vežu vyberiete, budete mať výhľad na mesto, ktoré bude vyzerať ako na dlani. Vstup na vežu je zadarmo a dostanete sa tam počas celého roka.

Vyhliadková veža Dubeň Zdroj  instagram.comannie.dzi  _.jpg FOTO: Instagram / Annie.dzi

Rozhľadňa na Brotnici

Pod vrchom Brotnica môžete nájsť malú rozhľadňu, ktorá však stojí za návštevu. Cesta ku nej je nenáročná a zvládnu ju aj deti. Z jej vrcholu môžete vidieť okolie Turčianskej kotliny alebo aj obec Necpaly. Taktiež sa tam môžete zdržať dlhšie, pretože pri rozhľadni je posedenie a dvojkríž, o ktorom si môžete bližšie prečítať na informačných tabuliach.

Rozhľadňa Terchovské srdce

Keď sa vyberiete do Terchovej, rozhodne by ste mali navštíviť túto rozhľadňu s básnickým názvom. Časová náročnosť turistiky je asi 1 hodina, no určite to zvládnete aj rýchlejšie, záleží len od kondície človeka. Z rozhľadne sa vám ponúkne výhľad na Malý a Veľký Rozsutec, Tiesňavu a iné vrchy. Po celý rok je voľne prístupná.

Rozhľadňa Terchovské srdce Zdroj  instagram.comthisisorava  _.jpg FOTO: Instagram / thisisorava

Hraničná strážna veža

Posledná rozhľadňa je veľmi netradičná. Ide o hraničnú vežu, ktorá slúži zároveň aj ako zvonica. Nachádza sa pri obci Veľké Borové a z rozhľadne budete mať šancu vidieť Roháče alebo Oravskú pahorkatinu. Od bežných rozhľadí sa odlišuje najmä tým, že je murovaná a pomerne nízka (má len 7 metrov).


Súvisiaci článok
TIP NA VÝLET: Vadičovský vodopád a opustený horský hotel Hájnice
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť