Štvrtok 19. 09. 2024 23:13:04 | Meniny má Konštantín

Tvrdý rok Mestskej polície Žilina. Zaznamenali vyše 14-tisíc priestupkov, úradoval aj alkohol

Mestská polícia v Žiline to počas posledného roka skutočne nemala ľahké. Počas dvanástich mesiacov služby museli vyriešiť vyše 14-tisíc priestupkov. Ich služba bola v týchto dňoch zosumarizovaná do niekoľkých čísel. Vo viacerých prípadoch hral opäť prím alkohol a výtržnosti, ktoré s jeho užívaním súvisia. Štatistiku však veľmi výrazne ťahali nezodpovední vodiči.

Michal Szentivanyi|6. august 2024|16:00:01

Zdroj: Facebook/Mestská polícia Žilina

Súvisiaci článok
Mestská polícia v Bytči hľadá kompetentného lídra: Prihláste sa na post náčelníka polície
Čítajte viac >

Záverečnú správu o výsledkoch Mestskej polície v Žiline priniesla v tlačovej správe hovorkyňa mesta Zuzana Ondrášová. Mestská polícia Žilina zaznamenala v minulom roku 14 312 priestupkov a 14 trestných činov. Z celkového počtu priestupkov bolo až 11 422 zistených vlastnou činnosťou polície. Čo sa týka zvyšných stoviek prípadov, tie na operačné stredisko mestskej polície nahlásili samotní občania.

MESTSKÁ POLÍCIA 4.JPG Ilustračné foto. Zdroj: zilina.sp21.sk

V počte priestupkov vedú nezodpovední vodiči

Mesto prízvukovalo, že takmer 9-tisíc priestupkov bolo zistených na úseku bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, predovšetkým nerešpektovaním ustanovení, ktoré regulujú zastavenie, státie a vjazd vozidiel. „Celkovo sme zistili 5 530 správnych deliktov, pričom sme vystavili 2 146 rozkazov o uložení pokuty. V 140 prípadoch bol podaný odpor, v 74 bol zo zákonných dôvodov uznaný a v 82 udalostiach bolo vymáhanie pokuty zaslané na exekútorský úrad,“ spresnil náčelník Mestskej polície Žilina Peter Mišejka. Na vydaných rozkazoch a exekúciách z úseku dopravy zinkasovali takmer 93-tisíc eur.

Alkohol hrá veľkú rolu

Príslušníci Mestskej polície Žilina sa však v roku 2023 museli porátať s viac ako dvoma tisíckami zistení požívania alkoholických nápojov na verejných priestranstvách a v 108 prípadoch zistili hliadky mestskej polície požitie alkoholu u maloletých a mladistvých. Viac ako 1 300 priestupkov sa týkalo znečistenia verejného priestranstva.

Mestská polícia v roku 2023 zadržala 26 páchateľov trestných činov a 24 hľadaných osôb. V piatich prípadoch sa im podarilo zabrániť samovražde na základe nájdenia osôb, ktoré svoj úmysel oznámili na tiesňovú linku 112. Policajti navyše poskytovali súčinnosť záchranným zložkám, či už zdravotníkom zo Záchrannej zdravotnej služby alebo zásahovým jednotkám Hasičského a záchranného zboru pri likvidácií požiarov.

Dôležitú úlohu však zohráva aj technika v podobe kamerového systému. „Nepretržitá prevádzka slúžila nielen na monitorovanie verejných priestranstiev 24 hodín denne, ale aj na spätné vyhodnotenie priebehu narúšania verejného poriadku, páchania trestnej činnosti, zaznamenanie a identifikáciu páchateľov. Kamerový systém zohráva dôležitú úlohu aj pri zistení pohybu hľadaných osôb a zabezpečení prvej pomoci zraneným a ležiacim osobám,“ vysvetlil náčelník Mišejka.

MESTSKÁ POLÍCIA 3.JPG Ilustračné foto. Zdroj: zilina.sp21.sk

Tu sa však činnosť Mestskej polície v Žiline nekončí, pretože sa vlani podieľali na odstraňovaní autovrakov. Z celkového počtu 188 dlhodobo odstavených vozidiel sa podarilo odtiahnuť 25 starých áut a ďalších 140 vozidiel odstránili majitelia na základe výziev.

Prítomní boli aj prípade odcudzených zvierat. V roku 2023 odchytili 144 psov a 30 mačiek. Keďže sa prešlo na povinnosť trvalého označenia psov čipovaním, výrazne sa zvýšila návratnosť psov majiteľom.

Mestskí policajti sa starali aj o preventívno-bezpečnostné akcie, bezpečnostné opatrenia počas podujatí, pôsobenie v oblasti ochrany životného prostredia a prevencie. Neoddeliteľnou súčasťou činností bola aj spolupráca so zložkami Policajného zboru, Integrovaného záchranného systému a orgánmi verejnej a štátnej správy.


Súvisiaci článok
Žilinská radnica upozornila na vandalov. Nespokojnosť si vybíjajú na značkách, doplácajú na to všetci
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť