Piatok 27. 09. 2024 12:04:53 | Meniny má Cyprián

Obec na Liptove ohrozujú uniknuté škorpióny. Majitelia dva týždne nič netušili, úrady boli nekompromisné

Nebezpečné živočíchy ohrozujú obyvateľov dedinky Liptovský Peter, kde chovatelia pozabudli na ich zabezpečenie. Majitelia tvrdia, že o celom incidente niekoľko dni nevedeli. Úrady už v tomto prípade začali konať. Reč je o úniku nebezpečných a jedovatých škorpiónoch.

Michal Szentivanyi|1. august 2024|16:00:05

Zdroj: Koláž Žilina SP21/svps.sk

Súvisiaci článok
Rodičia, dávajte si pozor! Do tropických krajín sa neodporúča cestovať s deťmi do troch rokov
Čítajte viac >

O celej záležitosti podala na svojom webe mediálny výstup Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky. Celý prípad je o to citlivejší, že chovateľ je mladistvý a celú kontrolu úrad vykonával za prítomnosti jeho zákonných zástupcov. Rodičia a ani mladistvý chovateľ si pritom od posledného kŕmenia, ktoré prebehlo pred dvoma týždňami, ich únik nevšimol.

najdeny-skorpion-724x1024.png Zdroj: svps.sk

Prípadom sa začalo zaoberať vedenie obce Liptovský Peter

O prípade už vie aj samotná obec. Starostka obce oznámila na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu v Liptovskom Mikuláši, že v bytovom dome na vyššie uvedenej adrese bol v spoločných priestoroch návštevníkom odchytený 1 kus škorpióna titius serrulatus," uviedla potravinová správa na svojom webe.

Na základe kontroly a ďalším šetrením bolo zistené, že dva škorpióny boli kúpené v pondelok 22. apríla 2024 cez inzertný portál Bazoš.sk za sumu 12 eur. Ide o cenu za oba kusy spolu. S poštovným táto suma predstavovala výsledných 15,30 eur. Škorpióny boli chované v plastovom boxe 35x23x13 centimetrov s lignocelom a dekoráciami vo forme kôry a kameňa.

oznamenie-pre-obyvatelov-1024x768.png Zdroj: svps.sk

Živočíchy unikli zrejme cez dýchacie otvory, druhého škorpióna sa nájsť nepodarilo

„Plastový box bol uzatvorený plastovým vrchnákom s vyvŕtanými dýchacími otvormi, cez ktoré pravdepodobne škorpióny utiekli. Kŕmené boli každé 1,5 až 2 týždne cvrčkami a substrát bol vlhčený každé 3 dni. Chovateľ si nevšimol ich neprítomnosť od posledného kŕmenia, čo je približne 2 týždne od nájdenia škorpióna v spoločných priestoroch. Kontrolované boli len pri kŕmení. Byt majiteľa škorpiónov a spoločné priestory boli opakovane prezreté UV lampami, za účelom nájdenia druhého škorpióna, čo sa nepodarilo," doplnili úrady.

plastovy-box-1024x768.png Zdroj: svps.sk

Následne bola vykonaná dezinsekcia celého bytového domu. Obyvatelia boli o danej situácii informovaní a bolo podané trestné oznámenie na polícii. Regionálna veterinárna a potravinová správa v Liptovskom Mikuláši uložila chovateľovi na mieste opatrenie so zákazom chovu nebezpečných druhov živočíchov, bez príslušných povolení a je riešený v priestupkovom konaní.


Súvisiaci článok
Vo viacerých miestach Žilinského kraja sa stráca voda. Situácia sa nezmenila ani na rieke Rajčianke
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť