Štvrtok 19. 09. 2024 19:19:19 | Meniny má Konštantín

Žilinská radnica upozornila na vandalov. Nespokojnosť si vybíjajú na značkách, doplácajú na to všetci

Radnica mesta Žilina v týchto dňoch opäť upozornila na vyčíňanie vandalov. Tí si zlosť vybili na dopravných značkách. Vedenie mesta z toho má hlavu v smútku a konštatuje, že na takéto nezodpovedné správanie doplácame všetci.

Michal Szentivanyi|31. júl 2024|18:00:02

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/Facebook/Mestská polícia Žilina a zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Vandali ničia nové zberné nádoby na textil: Mesto žiada verejnosť, aby prípady nahlasovala
Čítajte viac >

O vystrájaní vandalov v mestských častiach Bôrik a Hliny V informovala radnica na webe mesta. Mesto ešte v roku 2022, v snahe o upokojenie dopravy v spomínaných častiach, zjednosmernilo niektoré ulice. Vyznačili parkovacie miesta a znížili tam rýchlosť na 30 kilometrov za hodinu. V rámci tejto iniciatívy boli osadené zvislé dopravné značky a nastriekané vodorovné značenie.

Screen Shot 07-31-24 at 12.08 PM.JPG Ilustračné foto. Zdroj: TASR

Vandali sa zamerali na značky, niektoré si „vyrobili" sami

Značky však, žiaľ, nezostali bez odozvy. Tá bola nielen negatívna, ale aj násilná. „Dopravné značenie bolo opakovane poškodené alebo demontované. Na Ulici Nešporova si neznámy občan dokonca vyznačil parkovacie boxy v rozpore so zákonom o cestnej premávke," uviedla radnica najnovší extrémny prípad.

Vandalizmus bol potom nahlásený na polícii a dopravné značenie bolo opäť osadené. Mestská polícia po týchto výčinoch zvýšila hliadkovú činnosť v danej lokalite, no napriek tomu došlo k ďalšiemu poškodeniu a odstráneniu značiek.

MESTSKÁ POLÍCIA 1.JPG Ilustračné foto. Zdroj: zilina.sp21.sk

Druhotný efekt vandalizmu - dopravný chaos

Následkom týchto činov tak na uliciach vzniká nechcený dopravný chaos. Vodiči podľa radnice odbočia do Ulice Nešporova z opačnej strany, čo vedie k stretom vozidiel v protismere. Navyše, vozidlá z priľahlých domov na Nešporovej ulici parkujú na cyklokoridore, čím obmedzujú cyklistov a vystavujú ich nebezpečným situáciám.

Vandali sa však podľa radnice nevzdávajú ani po tom, ako boli značenia osadené bezpečnejšie. „Mestská polícia identifikovala porušenia, ktoré boli následne sankcionované. V júli mesto opätovne osadilo dopravné značenie, tentokrát už na zdvojených stĺpikoch, aby zabránilo jeho odstráneniu. Páchateľ však značenie znovu poškodil sprejovaním, takže značka bola pre vodičov nečitateľná," doplnila Radnica.

Mesto po viacnásobných pokusoch páchateľov teraz žiada obyvateľov, aby pomohli vypátrať podozrivé konanie a zabránili ďalšiemu poškodeniu dopravného značenia. „Mesto bude naďalej obnovovať dopravné značenie na Nešporovej ulici," uistilo vedenie mesta Žilina.


Súvisiaci článok
Pitie alkoholu v detstve môže trvalo poškodiť mozog, varuje psychologička
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť