Štvrtok 19. 09. 2024 20:12:42 | Meniny má Konštantín

Turiec sa pripája k Integrovanému dopravnému systému Žilinského kraja

Ďalším regiónom, ktorý bude zapojený do Integrovaného dopravného systému Žilinského samosprávneho kraja, sa stane Turiec.

TASR|30. júl 2024|16:30:53

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Slovenská autobusová doprava Žilina (SAD Žilina)

Súvisiaci článok
Integrovaný dopravný systém Žilinského samosprávneho kraja sa rozrastie o ďalší región
Čítajte viac >

Informoval o tom konateľ spoločnosti Integrovaná doprava Žilinského kraja Richard Staškovan v utorok 30. júla na stretnutí s novinármi. Spustenie systému v turčianskom regióne je naplánované na štvrtok 1. augusta.

Integrovaný dopravný systém Žilinského samosprávneho kraja aktuálne pôsobí v regióne Žiliny, Rajeckej doliny, Bytčianska, Kysúc a Terchovskej doliny. „Od 1. augusta začleňujeme do Integrovaného dopravného systému región Turca a samotné mesto Martin. Aj v tomto regióne si tak cestujúci budú môcť nakupovať spoločné cestovné lístky pre všetky módy verejnej dopravy. Ľudia môžu cestovať jednoduchšie a časové lístky samozrejme prinášajú so sebou aj úspory," uviedol Staškovan.

Doplnil, že v turčianskom regióne sa novým partnerom Integrovaného dopravného systému stal Dopravný podnik mesta Martin. „Integráciou v Martine dochádza k zavedeniu časovej tarify. Doteraz tu boli ľudia zvyknutí na nákup jednorazových prestupných lístkov, po novom sú tu zavedené 60-minútové jednorazové časové lístky," upozornil Staškovan.

Podľa predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej je pre krajskú samosprávu dôležité, aby verejná doprava bola čo najviac využívaná. „Nábehy pri integrácii sú trochu boľavé, lebo musia pochopiť zmenu systému fungovania verejnej dopravy, ale keď prídu na to, aké lístky sú pre nich vhodné, tak vedia z toho získať dobré benefity," poznamenala Jurinová.

Na zapojenie do Integrovaného dopravného systému ešte v Žilinskom kraji čakajú regióny Oravy a Liptova. „V roku 2025 by sme radi spustili integráciu aj zvyšných dvoch regiónov v našom kraji. Budeme sa snažiť, aby sa tak stalo už od januára, ale všetko bude závisieť od priebehu rokovaní hlavne so železničným dopravcom," dodala predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja.


Súvisiaci článok
Plánovaný integrovaný dopravný systém spojí Trenčiansky a Žilinský kraj
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť