Štvrtok 19. 09. 2024 17:11:25 | Meniny má Konštantín

Tip na výlet: Výstava na Liptove vám odhalí históriu nábytku, ktorý je synonymom moci

Počas letných mesiacov môžete objaviť v Parížovskej kúrii v Múzeu liptovskej dediny Pribylina netradičnú výstavu.

Radka Kostánová|1. august 2024|10:00:24

Zdroj: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj

Súvisiaci článok
Kultúrne podujatia tento týždeň: Čakajú vás Jánošíkove dni aj súťaž o najlepší guláš
Čítajte viac >

Nachádzate sa alebo trávite leto na Liptove? Nenechajte si ujsť jedinečnú výstavu s názvom Ide o stoličky v Múzeu liptovskej dediny Pribylina.

Zástupcovia Žilinského samosprávneho kraja na sociálnej sieti priblížili, že výstava je vstupom súčasného umenia do historických priestorov kúrie. Kurátorka výstavy, Janka Babušiaková, sa zamerala na hľadanie prienikov medzi starým a novým, na dialóg s historickou nábytkovou expozíciou - konkrétne so zostavami stoličiek.

„Expozícia je obohatená o diela siedmich súčasných slovenských vizuálnych umelcov a umelkýň, ktorí pracujú s týmto konkrétnym kusom nábytku. Stolička u nich netvorí doplnok, ale hlavnú úlohu v maľbe, kresbe, multimédiách či objekte,“ uviedli zástupcovia kraja.

Výstava je v Múzeu liptovskej dediny prístupná od pondelka 1. júla do pondelka 30. septembra 2024.

Medzi vystavujúcimi autormi sú: Anton Čierny, Martin Derner, Ľudmila Hubová Machová, Peter Ilčík, Marek Kvetan, Denisa Slavkovská, Lucia Veselá, Gabriela Zigová.

Prečo práve názov Ide o stoličky?

Kurátorka výstavy na webe odhalila, čo všetko sa skrýva za jej názvom. Prečo dostala výstava takéto meno? Podľa dostupných informácií sa v metaforickej rovine môžeme so stoličkami stretnúť ako so synonymom moci, teplým miestom, ktoré niekto chce získať, alebo ak oň prichádza, hovoríme, že sa pod ním trasie stolička.

Názov výstavy preto odkazuje na tento metaforický význam, ale zároveň je jednoduchým vysvetlením toho, čo na výstave nájdete. Vybrané diela súčasných slovenských vizuálnych umelcov a umelkýň pracujú so stoličkou, pričom volia rozličné prístupy k nej a zaujímajú ich tiež rôznorodé témy.

453217629_815279847406992_6581646190161699639_n.jpg Zdroj: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj


Súvisiaci článok
Tip na výlet: Rozhľadňa Terchovské srdce
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť