Streda 18. 09. 2024 13:43:19 | Meniny má Eugénia

Na hrad Súľov sa vrátili dobrovoľníci. Počas brigády zachránili ďalšie ohrozené časti

Súľovský hrad patrí medzi najohrozenejšie hradné zrúcaniny u nás. Z jeho pôvodného stavu sa zachovalo len minimum hradného muriva. Dobrovoľníci zo susedných hradov Hričov a Bystrica už tretí rok spolupracujú na jeho záchrane. Hoci ročne zorganizujú maximálne dve-tri brigády, každá pomoc je v tomto prípade viac ako vítaná.

Michala Stanikova|30. júl 2024|14:59:59

Zdroj: Facebook/Jozef Mihálik

Súvisiaci článok
Tajomstvá Žilinského kraja: Povesť o Smelom Suľovi, ktorý zachránil svoju milú pred šarkanom
Čítajte viac >

Hrad Súľov nazývaný aj Roháč alebo Katarínin hrad sa na členitom podloží Súľovských skál vypínal pravdepodobne už v 13. storočí. V prvých rokoch existencie išlo najmä o menšiu stavbu, tzv. hrádok, ktorý sa storočiami rozširoval o ďalšie prístavby. V roku 1550 hrad zasiahol požiar, dočkal sa však obnovy v pôvodnom rozsahu.

Najväčšiu prestavbu hradu uskutočnila žena, a to Katarína, vdova po Žigmundovi Súľovskom, preto hrad na niekoľko desaťročí získal prívlastok Katarínin hrad. Hrad zostal opustený koncom 18. storočia, keď sa vtedajší majitelia presťahovali do kaštieľa v dedine. Odvtedy bol ponechaný svojmu osudu a chátral. Dnes na skalnatom masíve len ťažko rozoznať jeho pozostatky.

Súľov bol pôvodne menšou pevnôstkou, z ktorej sa storočiami stal právoplatný hrad. Zdroj: hradsulov.sk

Keďže hrad bol počas výstavby vtesaný do skál, je považovaný za cennú technickú stavebnú pamiatku. Aj to bol dôvod, prečo sa dobrovoľníci z okolitých hradov rozhodli spojiť svoje sily a pokúsiť sa aspoň o jeho čiastočnú záchranu. Od roku 2021 organizujú cez rok na Súľove niekoľko brigád, ktoré sa zameriavajú najmä na spevňovanie najohrozenejších častí. Tento rok sa prvá brigáda uskutočnila uplynulú sobotu 27. júla. Informoval o tom riaditeľ Združenia priateľov Hričovského hradu Jozef Mihálik, ktorý zastrešuje záchranné práce na Súľove.

"Samotnej murárskej brigáde predchádzali dve prípravné brigády pozostávajúce z vynášania trasových mált, vody a rebríkov. Za túto náročnú prípravu vďačíme Dobrovoľnému hasičskému zboru zo Súľova a Hradnej," poďakoval Jozef Mihálik.

Samotnej murárskej brigády už priamo na hrade sa opäť zúčastnili nielen záchrancovia z hradu Hričov, ale aj neďalekej Bystrice a aj člen miestneho urbárskeho spoločenstva. "Práce sme zamerali na škárovanie muriva a nadmurovanie parapetov a špaliet okna na hospodárskej budove dolného hradu," poznamenal záchranca z Hričova.

Na hrade sa opäť zišli dobrovoľníci zo susedných hradov, aby zachránili, čo sa dá. Jozef Mihálik vpravo. Zdroj: Facebook/Jozef Mihálik

V priestoroch horného hradu sa zamerali na konzerváciu pozorovacieho otvoru nad bránovým vstupom, zamurovaniu kaverny nad združenými oknami a škárovaniu muriva v ich blízkosti.

"Počas brigády sme minuli 325 kg malty a približne 100 litrov vody. Za obed vďačíme Kolibe pod Skalami - Súľov. Všetkým zúčastneným patrí obrovské ďakujem," poznamenal Jozef Mihálik.

Zdroj: Facebook/Jozef Mihálik
Hrad Súľov je po zásahu dobrovoľníkov zas o čosi stabilnejší. Zdroj: Facebook/Jozef Mihálik

Súvisiaci článok
Dobré správy z hradu Hričov: Konečne sme v stave, kedy len pribúda a neubúda
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť