Štvrtok 19. 09. 2024 08:39:18 | Meniny má Konštantín

V Demänovskej doline chcú postaviť najdlhšiu visutú lávku na svete. Ochranári prírody sa búria

V srdci Nízkych Tatier, v Demänovskej doline, sa plánuje výstavba najväčšej visutej lávky na svete, ktorá by mala spojiť dva kopce – Priehybu a Peknú vyhliadku.

Monika Bieliková|28. júl 2024|08:01:00

Ilustračné foto. Zdroj: mikulas.sk

Súvisiaci článok
Turizmus na Liptove rekordne rastie. Najsilnejší letný mesiac ho ešte iba čaká
Čítajte viac >

Tento nápad sa stretáva s odporom zo strany ochranárskych skupín. O projekte aj nesúhlase aktivistov informovala STVR v reportáži na svojom webe.

Riaditeľ strediska Tatry Mountain Resorts Jasná Nízke Tatry, Jiří Trumpeš, povedal, že lávka by prekonala súčasný rekord, ktorý drží visutý most v lyžiarskom stredisku Dolní Morava v Českej republike. „Bol by to najdlhší visutý most na svete a ponúkal by krásne výhľady, zážitky v rámci Nízkych Tatier. Išlo by o sprístupnenie krásnej lokality Habarka. Je tam koliba, ktorá v lete nefunguje, takto by ožila,“ priblížil v reportáži STVR Trumpeš.

3-a63c0dd60962906857c290ea0049c1a55430e570.jpg Zdroj: TASR/AP

Plánovaný most by spojil turisticky navštevovanú Priehybu s lokalitou Peknej vyhliadky, bol by 840 metrov dlhý a viedol by ponad dolinu až 120 metrov vysoko. „Sú to veľmi silné oceľové laná a kovová konštrukcia zavesená ako chodník. Ide o minimalistickú stavbu, ktorá je ukotvená len na dvoch bodoch, ktoré už sú turisticky využívané,“ dodal v reportáži STVR Trumpeš.

Projekt vyžaduje odborné posúdenie

Michal Babnič, riaditeľ Národného parku Nízke Tatry, zdôraznil potrebu odborného posúdenia projektu. „V prvom rade sa ku každému takémuto zámeru bude Správa Národného parku Nízke Tatry vyjadrovať samostatne a odborne. Toto jediné vám k tomu môžem povedať, keďže ešte nič u nás nie je na stole,“ uzavrel Babnič v reportáži.

20080722nizke_tatry_4-e1721901597706.webp Ilustračné foto. Zdroj: spravy.rtvs.sk

Ochranárom sa nápad nepozdáva

Proti projektu sa ostro vymedzili ochranári, medzi nimi aj Miloš Prokop zo združenia Pre Dolinu. „V Demänovskej doline sa nachádzajú desiatky kilometrov turistických chodníkov s nádhernými výhľadmi. Preto nerozumieme, prečo tam má pribudnúť ďalší, ktorý by takýmto umelým a hrubým spôsobom ešte viac zhoršil, čo v Demänovskej doline človek napáchal,“ povedal v reportáži STVR Prokop.

Prevádzkovateľ strediska Jasná Nízke Tatry plánuje výstavbu visutého mosta pod Chopkom realizovať do troch rokov. Celý projekt tak čaká na schválenie a ďalší vývoj, pričom spor medzi záujmami turistického ruchu a ochranou prírody zostáva stále otvorený.


Súvisiaci článok
Štátna ochrana prírody dúfa, že do Demänovskej ľadovej jaskyne sa ľad ešte vráti
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť