Pondelok 29. 04. 2024 06:13:46 | Meniny má Lea

Starostka obce Višňové: Po päťhodinovej ceste s utečencami je pre vás veľmi ťažké ich len vyložiť a ísť domov

O humanitárnej zbierke, ktorú vyhlásila obec Višňové pri Žiline, a ktorú v uplynulom týždni dobrovoľníci dopravili na východnú hranicu, sme sa rozprávali so starostkou obce, Marcelou Halaganovou. V našom rozhovore priblížila prebiehajúcu materiálnu zbierku, ktorej sa občania môžu zúčastniť aj v týchto dňoch, pričom vyzdvihla aj veľkú pomoc obyvateľov ubytovaným utekajúcim z Ukrajiny vo Višňovom. Foto: redakcia SP 21 / starostka obce Višňové pri Žiline Marcela Halaganová

Juliana Krčulová|11. marec 2022|17:50:15

Redakcia SP 21 sa rozprávala so starostkou obce Višňové pri Žiline, Marcelou Halaganovou, o humanitárnej zbierke, ktorú obec vyhlásila ešte len minulý týždeň a už bola odovzdaná do správnych rúk. „Po vyhlásení mimoriadnej situácie Vládou Slovenskej republiky, prebehlo u nás vo Višňovom na obci pracovné stretnutie poslancov obecného zastupiteľstva. Témou nášho stretnutia bolo, ako by sme mohli pomôcť Ukrajine a jednotlivým utečencom, ktorí odchádzajú z Ukrajiny pred vojnou. S poslancami obecného zastupiteľstva sme sa dohodli, že vyhlásime zbierku,“ uviedla starostka obce a ďalej priblížila: „Predtým, ako sme zbierku vyhlásili, som oslovila jednotlivých starostov prihraničných obcí ako Uble, Kalná Roztoka a Zubné, s ktorými som bola v kontakte, a pýtali sme sa ich hlavne na to, aby sme nevyhlasovali zbierku nejak bezhlavo a bezcieľne, čo by potrebovali,“ uviedla pre našu redakciu Halaganová.

WhatsApp Image 2022-03-05 at 15.02.58.jpeg Foto: dobrovoľník Peter z Višňového

Podľa jej slov sa na základe dohodnutých pokynov od starostov z pohraničných obcí minulý týždeň v pondelok v obci Višňové spustila zbierku, ku ktorej sa pridala aj starostka z obce Turie. „Spoločne sme vyzbierali veci, ktoré boli potrebné do týchto obcí. Na základe toho sme po týždni vyzbierané veci nabalili v zmysle pokynov od starostov a od krízového štábu v Sobranciach. Z obce Višňové odišlo sedem áut, ktoré cielene rozniesli humanitárnu pomoc do obce Zubné, Vyšné Nemecké a do obce Ubľa. Dobrovoľníci, ktorí do pohraničia prišli na týchto autách, zostali aj počas víkendu pracovať ako dobrovoľníci na hraniciach alebo pomáhali v skladoch, kde nakladali kamióny,“ opísala minulotýždňovú situáciu starostka obce a uviedla, že niekoľko dobrovoľníkov bolo aj z obce Višňové pri Žiline.

WhatsApp Image 2022-03-05 at 17.23.11.jpeg Foto: dobrovoľník Peter z Višňového

„Všetci boli nápomocní tam, kde to bolo potrebné, rovnako ako dobrovoľníci, ktorí na Obecnom úrade pomáhali túto materiálnu pomoc baliť do krabíc s presným popisom, čo sa v ktorej krabici nachádza a podobne. Minulý týždeň v nedeľu sa tieto autá vracali naspäť do Žiliny a na hraniciach počkali dovtedy, dokým sa všetky autá nenaplnili utečencami, hlavne mamičkami s deťmi. Akonáhle prišli do Žiliny, ubytovali sa vo Vurale v Campe a v hoteli Slovakia,“ uviedla Halaganová.

WhatsApp Image 2022-03-05 at 19.47.40.jpeg Foto: dobrovoľník Peter z Višňového

Podľa dostupných informácii vieme, že prevozu humanitárnej zbierky z obce Višňové a Turie do pohraničných dedín, sa zúčastnil aj starostkin syn Jakub. „Môj syn doviezol trojčlennú rodinu s trojmesačným bábätkom. Hovoríme o staršej pani s dvoma dcérami a jedna jej dcéra má toto trojmesačné bábätko. Na základe tejto skutočnosti prebehlo ďalšie rokovanie s poslancami obecného zastupiteľstva, kde sme vyčlenili priestor pre túto rodinu a následne ju aj ubytovali v priestoroch obce Višňové. Ubytovanej rodine sme poskytli všetko potrebné k normálnemu, dôstojnému životu a naďalej sme s nimi v každodennom kontakte,“ uviedla Halaganová a dodala, že obec utekajúcim vybavila štatút odídenca a zabezpečila im aj všetko potrebné, medzi inými aj stravu, ktorá im je dodávaná z miestnej školskej jedálne.

WhatsApp Image 2022-03-05 at 19.48.06.jpeg Foto: dobrovoľník Peter z Višňového

„Vzhľadom na vzniknutú situáciu sme uvoľnili ešte jeden priestor, v ktorom chceme ubytovať hlavne deti s mamičkami, pretože, podľa môjho názoru, prioritou sú hlavne deti,“ vyjadrila svoj názor starostka Višňového.

V humanitárnej pomoci obec naďalej pokračuje a zo zbierok, ktoré sa konajú vo Višňovom a v Turí, rozdávajú potrebné veci aj už ubytovaným rodinám, ktoré rovnako museli opustiť svoj domov na Ukrajine. „Podľa našej vedenej evidencie je v obci Višňové ubytovaných spolu 14 odídencov z Ukrajiny. V jednej rodine sú ubytované dve mamičky s dvomi deťmi, v ďalšej rodine sú to dve mamičky so štyrmi deťmi a plus táto rodina troch žien s trojmesačným bábätkom. V priebehu budúceho týždňa by sme chceli s nimi navštíviť Úrad práce sociálnych vecí a rodiny, kde v rámci pokynov majú možnosť získať hmotnú núdzu,“ upresnila nadchádzajúce plány obce starostka Halaganová.

WhatsApp Image 2022-03-05 at 21.27.58.jpeg Foto: dobrovoľník Peter z Višňového

Redakcia sa Halaganovej opýtala, či všetky veci, ktoré obec žiadala vo svojej vypísanej zbierke, boli dobrovoľníkmi aj zabezpečené. „V našej zbierke boli zastúpené všetky položky, ktoré sme v rámci pomoci pre Ukrajinu žiadali. Potom, ako do Višňového prišla spomínaná rodina s malým bábätkom, a obyvatelia sa dozvedeli, že tu táto rodina býva, nezištne pre nich poskytli pračku, posteľ a celé vybavenie, takže doniesli aj to, čo v zbierke vypísané nebolo, ale bolo to pre nich potrebné,“ upresnila starostka Višňového a podotkla, že na obci stále prebieha humanitárna zbierka a obyvatelia, ktorí by chceli niečím prispieť, môžu tak urobiť aj v týchto dňoch a doniesť potrebné veci na Obecný úrad.

„Konkrétne ide hlavne o plienky, hygienické potreby, detské výživy, balené vody, detské džúsy, rôzne keksíky pre tie deti, trvanlivé potraviny, konkrétne od pani starostky z obce Zubné bola požiadavka na detské fusaky. Budeme veľmi vďační, ak sa obyvatelia do tejto zbierky zapoja a rovnako sa chcem poďakovať aj obyvateľom Višňového a Turia, ktorí sa zbierky už zúčastnili, naozaj sme im veľmi vďační,“ poďakovala sa obyvateľom obcí starostka Halaganová.

WhatsApp Image 2022-03-07 at 11.13.01.jpeg Foto: dobrovoľník Peter z Višňového

„Bolo to pre nás veľmi ťažké. Keď do Višňového prišla konkrétne rodina, ktorú doviezol môj syn, tak tá rodina bola zbalená v dvoch ruksakoch, mali jedno vajíčko, v ktorom mali trojmesačné dieťa, a jedného kocúra. Takže ten ich príbeh bol, nielen pre mňa, ale pre celý kolektív nášho úradu, ktorý sa veľmi aktívne zapojil do pomoci, konkrétne tejto rodine, veľmi ťažký. Ako mi to opisoval syn, keď cestujete s niekým päť hodín v aute a v podstate sa s tými ľuďmi už zblížite, je veľmi ťažké ich niekde len vyložiť a nechať tak. Všetci utekajúci, ktorí sú aj vo Višňovom, sú veľmi vďační, že majú pocit bezpečia a aj toho, že sa majú kde zložiť a vyspať, nemajú žiadne prehnané požiadavky. Táto spomínaná rodina chcela len granule pre kocúra,“ opísala Halaganová.

WhatsApp Image 2022-03-07 at 11.12.31.jpeg Foto: dobrovoľník Peter z Višňového

Halaganová tvrdí, že s odstupom času, napríklad aj na základe včerajšieho stretnutia s utečencami z Ukrajiny, ktorí bývajú vo Višňovom, majú aj lepšiu náladu a cítia sa uvoľnenejšie. „Už sa aj zasmiali, ale samozrejme, nebavíme sa s nimi o dianí na Ukrajine, rozprávame sa s nimi o takých témach, aby sme ich aj trochu rozptýlili. Môžem povedať, že už boli aj v obci s kočíkom na prechádzke a cítim veľkú pomoc aj od našich občanov, na čo som nesmierne hrdá, že chodia za nami na obec a pýtajú sa, čo môžu pre nich urobiť. Názory na aktuálnu geopolitickú situáciu môžeme mať rôzne, ale ja vnímam zo strany občanov veľmi pozitívny postoj a veľkú pomoc týmto ľuďom,“ uzavrela pre našu redakciu starostka obce Višňové pri Žiline, Marcela Halaganová.

WhatsApp Image 2022-03-07 at 11.13.25.jpeg Foto: dobrovoľník Peter z Višňového


Súvisiaci článok
Dobrovoľník Martin Píry: Ak máte skutočne otvorené oči a srdce, tak sa na hraniciach nezastavíte
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť