Sobota 07. 09. 2024 18:01:05 | Meniny má Marianna

V minulosti bežný, teraz vzácny: Vo Vychylovke predstavia ľan na populárnom podujatí

Kysucké múzeum pozýva v nedeľu 4. augusta 2024 do Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke na podujatie Ľanová nedeľa. V minulosti sa používal bežne, dnes je skôr vzácny a drahý.

Radka Kostánová|26. júl 2024|14:00:01

Zdroj: kysuckemuzeum.sk

Súvisiaci článok
Kultúrne podujatia tento týždeň: Zažijete Maxim Astrálne Car Meets aj prehliadku Burianovej veže
Čítajte viac >

Miroslava Jančulová, vedúca správy Múzea kysuckej dediny, v tlačovej správe informovala, že v nedeľu 4. augusta sa vo Vychylovke uskutoční podujatie Ľanová nedeľa.

Podľa dostupných informácií je ľan stará kultúrna rastlina, ktorá sa na celom svete pestuje pre vlákna a olej. Na Slovensku sa ľan v minulosti považoval za bežnú plodinu. V dnešnej dobe je ho na poliach vidieť len zriedkavo.

Zástupcovia múzea sa preto rozhodli, že aj tento rok priblížia spracovanie ľanu vo Vychylovke. Počas nedele 4. augusta čaká návštevníkov bohatý program.

Ľanová nedeľa.jpg Zdroj: kysuckemuzeum.sk

„Na lúke pri obytnom dome Do Rybov bude pripravená prezentácia nástrojov, ktoré sa používali pri spracovaní ľanu, doplnená o informačné banery k predmetom. Návštevníci sa tak dozvedia, čo je šteť či trlica a spoznajú mnoho iných nástrojov, ktoré sú dnes pre mnohých z nás španielskou dedinou. Okrem toho počas nedele návštevníkom priblížime, aké zvyky sa dodržiavali pri bielení plátna, ako sa obšívali koberce, vyšívalo alebo šilo na šliapacom šijacom stroji. Lektorky v skanzene predstavia aj práce pri praní textilu v minulosti – napríklad pranie kobercov na potoku, ručné pranie odevu a bielizne v koryte na “rumpli”,“ priblížila podujatia Jančulová.

Pre prázdninujúcich školákov a malé detičky bude pripravená tvorivá dielňa, kde si budú mať možnosť vyskúšať tkanie na malých ručných krosienkach, a tak si vyrobia originálny koberček z odpadového textilu.


Súvisiaci článok
O Bytčiansku varešku: Súťaž o najlepší guláš sa blíži!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť