Nedeľa 08. 09. 2024 00:37:28 | Meniny má Miriama

Zelené plány pre Žilinu: Na Balustráde pribudne výsadba 175 trvaliek a 250 popínavých ruží

Mestská zeleň v Žiline zohráva dôležitú úlohu pri zlepšovaní kvality života obyvateľov. Pracovníci mesta sa neobmedzujú len na údržbu, ale aj na výsadbu nových trvaliek, krovov a stromov. Medzi tohtoročné plány radnice patrí okrem iného aj výsadba 175 trvaliek a 250 popínavých ruží na Balustráde, ako aj výmena vyschnutých stromov v Lesoparku Chrasť.

Juliana Krčulová|24. júl 2024|08:00:02

Zdroj: zilina.sk

Súvisiaci článok
Útočník Miroslav Mucha: Okolo žilinského hokeja je cítiť skvelú atmosféru
Čítajte viac >

Počas letných mesiacov sa starostlivosť o mestskú zeleň neobmedzuje len na údržbové práce. Pracovníci mesta Žilina sa zameriavajú aj na výsadbu nových trvaliek, krov a drevín. Ich cieľom je zlepšiť verejný priestor a životné prostredie pre všetkých obyvateľov. Medzi tohtoročné plány patrí napríklad výsadba 175 trvaliek a 250 popínavých ruží na Balustráde, ako aj výmena vyschnutých stromov v Lesoparku Chrasť.

Informovala o tom Katarína Gazdíková, vedúca odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou mesta Žilina. „Žilinská Balustráda patrí k obľúbeným oddychovým miestam v centre, kde sa radi zastavia nielen domáci obyvatelia. V rámci letných projektov na zveľadenie zelene pribudnú v tejto lokalite nové trvalky a ruže. Podobné úpravy čaká Park Ľudovíta Štúra, v ktorom plánuje radnica vysadiť 535 popínavých drevín. Trvalky pribudnú aj na kruhovom objazde v Zástraní,“ priblížila vedúca odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou mesta Žilina s tým, že údržbové práce, spočívajúce v odburiňovaní, zalievaní či hnojení, budú pracovníci mesta vykonávať vo viacerých lokalitách.

zelen MsU.jpg Zdroj: zilina.sk

Zdôraznila, že okrem Lesoparku Chrasť, v ktorom pracovníci mesta tiež vysadia nové stromčeky ako náhradu za tie vyschnuté, ošetria 230 stromov na sídlisku Solinky. „V lokalitách, kde nie je možná trvalá výsadba, ju aspoň čiastočne nahrádza mobilná zeleň, o ktorú je potrebné tiež sa starať. Žilinská samospráva má naplánované odburiňovanie a zavlažovanie záhonov s trvalkami v kvetináčoch. V súčasnosti vykonávajú zmluvné spoločnosti v spolupráci s Dobrovoľným hasičským zborom Trnové zálievky na všetkej novovysadenej vegetácii,“ uviedla Gazdíková.

Zeleň v mestských častiach zohráva nenahraditeľnú úlohu pri zlepšovaní kvality života obyvateľov. Parky, záhrady, stromoradia a zelené plochy nielen prispievajú k estetickému vzhľadu miestnych častí, ale poskytujú aj dôležité ekologické a zdravotné výhody. Mestská zeleň pomáha regulovať teplotu, znižuje hladinu hluku a zlepšuje kvalitu ovzdušia tým, že zachytáva prach a produkuje kyslík. Okrem toho poskytujú zelené plochy miesta na relaxáciu, šport a spoločenské aktivity, čím podporujú fyzické i duševné blaho ľudí.

„Pravidelná údržba a rozširovanie mestskej zelene sú dôležitými úlohami žilinskej samosprávy. Výsadba nových stromov, ošetrovanie existujúcich drevín a starostlivosť o kvetinové záhony a trávniky prispievajú k vytváraniu zdravšieho a príjemnejšieho prostredia pre všetkých obyvateľov,“ uzavrel primátor Žiliny, Peter Fiabáne.


Súvisiaci článok
Kia Slovakia zvýšila výrobu o takmer 3-tisíc vozidiel. Pripravuje produkciu nových elektrických modelov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť