Sobota 07. 09. 2024 21:41:52 | Meniny má Marianna

Prečo je dovolenka pri mori skvelá pre vaše zdravie? Objavte 5 hlavných dôvodov

Dovolenka pri mori nie je len o relaxácii a nových zážitkoch, ale prináša aj mnoho zdravotných benefitov. Tu sú hlavné dôvody, prečo by ste mali zvážiť pobyt pri mori.

Monika Bieliková|26. júl 2024|17:00:02

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/ freepik.com

Súvisiaci článok
Nepríjemnosť, ktorú si môžete ľahko priniesť z dovolenky. Ploštice trápia čoraz viac dovolenkárov
Čítajte viac >

Blíži sa čas dovoleniek a mnohí z nás sa tešia na zaslúžený oddych. Zatiaľ čo niektorí preferujú krásy domácej prírody, iní snívajú o slnkom zaliatej pláži pri mori. Podľa portálu vysetrenie.zoznam.sk má kombinácia mora, piesku a slnka na naše zdravie blahodárne účinky.

1. Liečivá morská voda

Morská voda dokáže urobiť zázraky s pokožkou. Pomáha najmä ľuďom s kožnými problémami, ako sú zápaly, suchá či svrbivá pokožka a psoriáza. Vďaka svojim minerálnym zložkám dokáže morská voda krátkodobo uľaviť od príznakov týchto problémov.

2. Plávanie na zlepšenie kondičky

Plávanie v mori alebo bazéne má mnoho zdravotných výhod. Zlepšuje kardiovaskulárne zdravie, udržuje optimálnu kondíciu, zvyšuje flexibilitu, silu a vytrvalosť. Pre deti je to tiež skvelá forma pohybu, ktorá ich navyše baví.

2148661383.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

3. Strava bohatá na ryby

Pobyt pri mori je príležitosťou ochutnať miestne špeciality, ktoré často zahŕňajú ryby a morské plody. Ryby sú bohaté na vitamíny a minerály, ktoré sú prospešné pre naše zdravie. Na Slovensku ryby nie sú tak populárne ako iné druhy mäsa, takže dovolenka pri mori nám dáva možnosť spestriť si jedálniček.

4. Opaľovanie a vitamín D

Opaľovanie na pláži nie je len o získavaní krásnej snedej pokožky. Slnko je hlavným zdrojom vitamínu D, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí a imunitu. Treba však dbať na ochranu pokožky a používať opaľovací krém s vysokým ochranným faktorom, pretože slnko pri mori môže byť veľmi agresívne.

6284.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

5. Piesok ako prírodný exfoliant

Pieskové pláže sú nielen krásne, ale aj praktické. Piesok pôsobí ako prírodný exfoliant, ktorý odlupuje odumreté kožné bunky. Tento prírodný peeling pomáha udržiavať pokožku zdravú, čistú a omladenú. Pri prechádzkach po pláži si však dávajte pozor na rozhorúčený piesok a nebezpečné odpadky.

2148662748.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Dovolenka pri mori ponúka množstvo zdravotných benefitov, ktoré z nej robia ideálny spôsob, ako si oddýchnuť a načerpať novú energiu. Nech už sa tento rok vydáte kamkoľvek, nezabúdajte na dôležitosť času stráveného mimo bežného pracovného prostredia.


Súvisiaci článok
Viac ako tretina Slovákov si šetrí na jednu dlhú dovolenku ročne
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť