Štvrtok 02. 05. 2024 00:11:31 | Meniny má Žigmund

Talent Žilinského kraja: Akordeónista Filip Holtan

Desaťročný talentovaný hudobník Filip Holtan navštevuje Základnú umeleckú školu v Kysuckom Novom Meste a pod vedením svojej pedagogičky, Daniely Gajdošíkovej, sa venuje hre na akordeón. V našom rozhovore nám mladý muzikant prezradil, že pochádza z hudobnej rodiny, absolvoval už rôzne medzinárodné súťaže a v týchto dňoch sa poctivo pripravuje na nadchádzajúce koncerty a súťaže, ktorých by sa rád zúčastnil. Foto: súkromný archív Základnej umeleckej školy v Kysuckom Novom Meste

Juliana Krčulová|12. marec 2022|12:07:37

„Volám sa Filip Holtan, mám desať rokov, navštevujem piaty ročník na Základnej škole v Radoli a rovnako chodím aj na Základnú umeleckú školu v Kysuckom Novom Meste, kde hrám na akordeón,“ uviedol pre našu redakciu talentovaný akordeónista.

Podľa jeho slov ho k hre na akordeón namotivoval jeho starý otec. „Na štvrté narodeniny mi starký doniesol malú harmoniku, začal som si na ňu tak hrávať a nakoniec ma rodičia prihlásili do Základnej umeleckej školy a odvtedy hrám šiesty rok,“ spresnil Filip a pokračoval: „Moji rodičia chodili obidvaja na spev a môj otec hrával ešte aj na klarinet a flautu. Sestra vychodila gitaru a môj krstný chodil tiež na akordeón.“ Hru na akordeóne si mladý muzikant užíva. „Hra na akordeóne ma začala baviť hneď od začiatku. Aj keď, niekedy ma to baví, niekedy nie. Na talentové skúšky do Základnej umeleckej školy v Kysuckom Novom Meste som prišiel ako štyriapolročný a potom, ako ma prijali, som začal nacvičovať s pani učiteľkou Danielou Gajdošíkovou, ktorá ma učí až doteraz,“ uviedol muzikant.

NZ ZUŠ Kysucké Nové Mesto 2.jpg

„Už na talentových skúškach bolo vidieť, že z Filipa niečo bude, preto sme ho hneď viedli na gombíkový akordeón, nie ten klasický, keďže aj na ňom bolo vidno, že sa chce učiť, takže v tom nebol žiaden problém. Nemusíme nič opakovať, ideme z hodiny na hodinu, všetko, čo poviem, všetko je spravené, to je potom radosť pracovať s takými deťmi,“ opísala hodiny s Filipom jeho pani učiteľka, Daniela Gajdošíková, ktorá na Základnej umeleckej škole v Kysuckom Novom Meste je aj zástupkyňou riaditeľky.

NZ ZUŠ Kysucké Nové Mesto.jpg

„Naše hodiny prebiehajú tak, že keď Filip príde, rozoberieme skladbu, neskôr má niečo nacvičiť a potom sa posúvame, keď má nacvičenú skladbu od začiatku do konca, tak potom ideme na veci, čo sa týka mechov, agogiky, dynamiky a podobne. V prvom rade je dôležité to, aby Filip mal skladbu čo najskôr pozretú a potom sa s ňou už dá pracovať. No a toto je na Filipovi super, že on nemá problém skladbu pozrieť a hneď v zapätí môžeme na nej pracovať. Toto je jedna z vecí u neho, prečo tak napreduje pred ostatnými deťmi,“ ozrejmila v našom rozhovore Gajdošíková a ďalej uviedla: „Keď bol Filip menší, tak sme vyberali skôr tanečnú hudbu, a teraz, myslím si, keď dozrieva na to, už vyberáme skladby aj vážnejšieho charakteru. Teraz naposledy cvičil Montiho Czardas a hráme aj Cigánsku Suitu. Predtým sme sa zameriavali na swingové veci, valčíky, polky a podobne.“

NZ ZUŠ Kysucké Nové Mesto 3.jpg

V roku 2019 sa talentovaný Filip zúčastnil Akordeónovej súťaže v Nových Zámkoch, odkiaľ si odniesol zlato a rovnako Základnú umeleckú školu v Kysuckom Novom Meste reprezentoval aj na Medzinárodnej akordeónovej súťaži Golden tango v Rajeckých Tepliciach, kde bol vyhlásený za víťaza vo svojej kategórii a získal aj mimoriadnu cenu za udelenie najvyššieho počtu bodov v prvých troch kategóriách.

Rajecké 2.jpg

„Keď začalo online vyučovanie, z dôvodu zhoršenej pandemickej situácie na Slovensku, tak sa na každú súťaž posielali iba nahrávky a súťaže sa realizovali v online priestore. Napríklad v minulom roku sa takto realizovala súťaž v Ostrave, kde Filip získal druhé miesto v striebornom pásme a predtým sme posielali nahrávku do medzinárodnej súťaže s názvom Golden Keys, ktorú usporadúvalo Bulharsko, a aj v tejto súťaži sa Filip umiestnil na druhom mieste. Predtým, ako na Slovensko prišla prvá vlna ochorenia Covid-19, tak sa Filip zúčastnil akordeónovej súťaže z videonahrávok, ktorá sa konala v Považskej Bystrici, a tam sa umiestnil ako absolútny víťaz,“ povedala o úspechoch mladého muzikanta jeho pedagogička.

Rajecké 3.jpg

„Dúfame, že sa v dohľadnej dobe zúčastníme už súťaží osobne a nebudú všetky umiestnené len v online priestore. Pomaly sa začíname chystať, nacvičovať a každý sa už spolieha na to, že všetko bude fungovať tak, ako pred pandémiou. V máji bude u nás na Základnej umeleckej škole v Kysuckom Novom Meste prebiehať akordeónový festival, ktorého sa chceme zúčastniť, rovnako rozmýšľame nad účasťou v bratislavskej súťaži akordeónistov a aj v súťaži v Rajeckých Tepliciach. Ak sa všetko podarí, tak by sme sa týchto troch súťaží s Filipom radi zúčastnili, ale teda uvidíme podľa aktuálnej situácie,“ ozrejmili našej redakcii nadchádzajúce plány Filip so svojou učiteľkou Gajdošíkovou.

redakcia.jpg

Z redakcia SP 21 držíme mladému muzikantovi v jeho hudobnej kariére palce!


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Klavirista Denis Ďuríček (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť