Sobota 07. 09. 2024 04:47:17 | Meniny má Marianna

Kia Slovakia zvýšila výrobu o takmer 3-tisíc vozidiel. Pripravuje produkciu nových elektrických modelov

Kia Slovakia zaznamenala výrazný nárast výroby v prvej polovici roka 2024. Vyprodukovala viac ako 188-tisíc vozidiel, čo je o takmer 3-tisíc viac ako v rovnakom období minulého roka.

Monika Bieliková|23. júl 2024|13:00:02

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/Kia Slovakia

Súvisiaci článok
Kia je Slovensku v pätách. Áut už vyrobili takmer toľko, koľko je počet obyvateľov krajiny a patrične to oslávili (VIDEO)
Čítajte viac >

Tento úspech prišiel v čase, keď sa automobilka pripravuje na zavedenie nových elektrických modelov, čo si vyžaduje významné technologické úpravy počas celozávodnej dovolenky. V tlačovej správe o tom informoval hovorca spoločnosti Kia Slovakia, Tomáš Potoček.

Automobilka zaznamenala rastúci dopyt v Európe

Model Kia Sportage predstavuje63 percent celkovej produkcie, pričom viac ako tretinu z toho tvoria hybridné a plug-in hybridné verzie. Zvyšných 37 percent produkcie tvoria rôzne verzie modelového radu Ceed. „Aktuálne výsledky potvrdzujú rastúci dopyt po našich modeloch a stabilnú pozíciu našej značky na európskom trhu. Za prvý polrok sa nám podarilo vyrobiť o niečo viac vozidiel, ako sme plánovali. Našim cieľom je tento pozitívny trend udržať do konca roka a splniť plán na úrovni 343-tisíc áut. Prípravu liniek na ich plynulý rozbeh po celozávodnej dovolenke bude zabezpečovať približne 250 našich zamestnancov," uviedol Potoček.

Kia Slovakia exportuje svoje vozidlá do 79 krajín sveta, pričom medzi hlavné trhy patria Veľká Británia, Nemecko, Španielsko, Poľsko a Taliansko.

Kia pokračuje v raste výroby_2.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Kia Slovakia

Technologické vylepšenia a prípravy

Počas tradičnej celozávodnej dovolenky, v poslednom júlovom a prvom augustovom týždni, sa automobilka bude sústrediť na modernizáciu výrobných liniek. V lisovni budú vymenené štyri roboty na vykladanie vylisovaných dielov, zatiaľ čo v karosárni prejde generačnou obmenou 29 zváracích a manipulačných robotov. Lakovňa dostane osem nových robotov na aplikáciu základnej farby a nainštalujú sa technológie na nanášanie matného laku. Montážna hala sa pripravuje na zavedenie nového elektrického modelu prostredníctvom úprav výrobných liniek.

Tieto investície reflektujú záväzok Kia Slovakia k ochrane zdravia zamestnancov, zlepšovaniu ergonómie a bezpečnosti práce, modernizácii výrobných procesov a pripravenosti na budúce výzvy v oblasti elektromobility.

_DSC2846.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Kia Slovakia

Starostlivosť o zamestnancov a bonusy

Automobilka dbá na bezpečnosť a pohodlie svojich zamestnancov aj počas letných horúčav, zabezpečuje iontové nápoje a klimatizované pracoviská. „Klimatizované sú aj všetky uzavreté oddychové miestnosti vo všetkých výrobných aj nevýrobných priestoroch," doplnil Potoček.

V júni firma vyplatila zamestnancom 13. mzdu vo výške 75 % až 110 % základnej mzdy, v závislosti od dĺžky zamestnania. V júli dostali plošný kvartálny bonus vo výške 320 eur.

Kia Slovakia je jediným výrobným závodom Kia Corporation v Európe, s viac ako 5 miliónmi vyrobených vozidiel a 7 miliónmi motorov od začiatku sériovej výroby v roku 2006. Závod dlhodobo zamestnáva 3 800 ľudí a patrí medzi najväčších výrobcov a exportérov na Slovensku.


Súvisiaci článok
Ružomberčanov čaká parkovanie po novom! Pravidlá zrejme príjmu o pár dní, všetko by malo začať v septembri
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť