Sobota 07. 09. 2024 10:33:22 | Meniny má Marianna

Žilinská detská univerzita oslávila 20. ročník. 86 detí získalo titul a zažilo slávnostné promócie

Jubilejný 20. ročník Žilinskej detskej univerzity priniesol deťom nezabudnuteľné zážitky, nové poznatky a zmysluplne strávené leto. Od pondelka 8. do piatka 12. júla sa 86 detí zúčastnilo na intenzívnom týždennom vzdelávacom programe.

Monika Bieliková|19. júl 2024|16:00:00

Zdroj: Koláž Žilina SP21/uniza.sk

Súvisiaci článok
Žilinský kraj sa zapája do vývoja adaptačných riešení budov na zmeny klímy: Získal zdroje vo výške 140-tisíc eur
Čítajte viac >

Žilinská univerzita o jubilejnom ročníku detskej univerzity informovala na svojom webe.

Bohatý program plný noviniek

V tohtoročnom programe deti absolvovali 15 prednášok pre "bakalárikov" a 14 pre "inžinierikov", ktorými sa zaoberali počas doobedňajších hodín. Popoludnia boli venované praktickým cvičeniam, ktoré prebiehali v moderných laboratóriách Žilinskej univerzity. "Bakalárikovia" absolvovali 8 praktických cvičení a "inžinierikovia" 6, čím si mohli overiť teoretické vedomosti v praxi.

„Súčasťou programu bola aj návšteva významných miest - „bakalárikovia“ mali možnosť spoznať radnicu mesta Žilina, zatiaľ čo „inžinierikovia“ sa vybrali na letisko v Dolnom Hričove," priblížila Adriana Valentovičová z oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing UNIZA.

15072024_TS-ZDU-oslavuje-20-rocnik-1.jpg Zdroj: uniza.sk

Nové zaujímavé prednášky

Novinkou tohto ročníka boli prednášky ako „Akú farbu má vesmír“, „Vyrob si sám“, „Cestou do histórie“ a „Zvuky a hluky“. Deti tiež navštívili zrekonštruované Dopravné laboratórium a novootvorené Centrum popularizácie vedy – MOTIO.

Tradičná interaktívna výstava „Krajina vĺn“ ponúkla fascinujúce pohľady na vlnové procesy, optiku, lasery a holografiu. Zážitkové prednášky „Ako svietia polovodiče“, „Oheň – dobrý sluha, ale zlý pán“ a „Elektrotechnika pre deti“ patrili medzi obľúbené.

Slávnostná promócia ako vyvrcholenie týždňa

Po piatich intenzívnych dňoch vzdelávania zažilo 86 detí slávnostnú promóciu, kde im boli udelené tituly „Bakalárik“ alebo „Inžinierik“. Táto nezabudnuteľná udalosť ukončila jubilejný ročník Žilinskej detskej univerzity a pripravila mladých nadšencov na ďalšie dobrodružstvá vo svete vedy a techniky.

15072024_TS-ZDU-oslavuje-20-rocnik-3.jpg Zdroj: uniza.sk

Žilinská detská univerzita opäť ukázala, že investícia do vzdelania našich detí je investíciou do našej budúcnosti. Deti odchádzali plné nových vedomostí, skúseností a inšpirácie, pripravené objavovať a tvoriť lepší svet.


Súvisiaci článok
Žilinská univerzita v Žiline podpísala memorandum o spolupráci s kórejskými vysokými školami
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť