Sobota 07. 09. 2024 18:16:24 | Meniny má Marianna

Žilinský kraj sa zapája do vývoja adaptačných riešení budov na zmeny klímy: Získal zdroje vo výške 140-tisíc eur

Žilinský samosprávny kraj získal európske zdroje vo výške 140-tisíc eur na aktivity celoeurópskeho projektu RETIME.

TASR|17. júl 2024|14:30:01

Zdroj: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj

Súvisiaci článok
Tradícia šermu ožíva: Vyskúšajte si stredoveké techniky v Literárnom parku Krajskej knižnice v Žiline
Čítajte viac >

Ten počíta s vývojom riešení pre adaptáciu budov na zmenu klímy s osobitným ohľadom na zraniteľné skupiny v troch európskych lokalitách. TASR o tom informovala hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja Eva Lacová.

Koordinátorom projektu, do ktorého je zapojených celkom 18 subjektov, je portugalské Centrum pre vývoj a transfer technológií. „RETIME spojí údaje z meteorologických staníc, satelitných snímok a vytvorených sietí senzorov v sledovanej lokalite. Následne bude tento nástroj modelovať dopady rôznych klimatických udalostí na sledovaný objekt a predpovedať možné scenáre vývoja," priblížila Lacová.

Doplnila, že v rámci projektu vzniknú štyri adaptačné riešenia na zníženie rizík v zastavaných oblastiach, a to automatizovaný výstražný IT systém využívajúci senzory, digitálne dvojča budovy umožňujúce modelovať riešenia, digitálny pas pre renováciu budovy a zdroj dát odolnosti, ktoré budú slúžiť na podporu rozhodovania.

Žilinský samosprávny kraj bude pilotne testovať riešenia v Centre sociálnych služieb Straník na Kultúrnej ulici v Žiline. „Na budove z prvej polovice minulého storočia vyhodnotíme klimatické riziká, budovu komplexne zoskenujeme a pripravíme plán hĺbkovej rekonštrukcie pre zvýšenie jej odolnosti na zmenu klímy," vysvetlila koordinátorka environmentálnych projektov Žilinského samosprávneho kraja Dana Gavalierová.

Doplnila, že na výstupoch bude kraj spolupracovať s odborníkmi zo Žilinskej univerzity a súkromnej spoločnosti z Bytče. „Riešenia, ktoré na tejto budove otestujeme, budú môcť byť následne využívané aj pre ďalšie zariadenia v správe Žilinského samosprávneho kraja a prispejú tak k zlepšeniu ich energetickej účinnosti, prechodu na budovy s nulovými emisiami a zníženiu vplyvu na životné prostredie," dodala Gavalierová.


Súvisiaci článok
Výtržníctvo v žilinskej mestskej časti Budatín: Neznáma osoba ohrozovala ľudí so zbraňou
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť