Piatok 27. 09. 2024 06:29:16 | Meniny má Cyprián

Lávka na Centrálnej ulici je opäť v prevádzke: Radnica investovala do rekonštrukcie viac ako 425-tisíc eur

Lávka pre peších a cyklistov, ktorá spojuje sídliská Hliny a Solinky, je už oficiálne v prevádzke. Pôvodný nevyhovujúci technický stav si koncom apríla vyžiadal jej demontáž a o mesiac neskôr bola osadená nová konštrukcia. Žilinská radnica do tejto rozsiahlej rekonštrukcie investovala 426-tisíc eur.

Juliana Krčulová|18. júl 2024|18:00:02

Zdroj: zilina.sk

Súvisiaci článok
Stará lávka na Solinkách je minulosť. Rekonštrukcia smeruje do zdarného finále, potešia sa jej chodci aj cyklisti
Čítajte viac >

Nová lávka pre peších a cyklistov opäť spojila sídliská Hliny a Solinky

Hovorkyňa mesta Žilina, Zuzana Ondrášová, v tlačovej správe informovala, že odborná diagnostika zaradila lávku na Centrálnej ulici k najrizikovejším a najvyťaženejším mostom v Žiline ešte pred takmer troma rokmi. Žilinská samospráva preto musela pristúpiť ku konkrétnym krokom, ako tento nevyhovujúci stav riešiť.

„Táto komunikácia je okrem pešieho prepojenia dvoch žilinských sídlisk významná aj pre cyklistov, nakoľko sa na ňu napája cyklotrasa. Zrekonštruovať ju tak, aby bola bezpečná a umožnila pohodlný presun pre všetkých užívateľov, bolo dôležitým krokom v rámci ambícii radnice podporovať a rozvíjať nemotorovú infraštruktúru v našom meste a jeho okolí. Ďakujem nielen obyvateľom za ich trpezlivosť počas stavebných prác, ale aj všetkým, ktorí sa podieľali na úspešnej realizácii tohto projektu,“* uviedol primátor mesta Žilina, Peter Fiabáne.

lavka-Centralna-768x512.jpg Zdroj: zilina.sk

Žilinská radnica investovala 426-tisíc eur do nového mosta pre peších a cyklistov

Žilinská radnica už vo februári tohto roka oznámila rekonštrukciu mosta. Okrem záruky bezpečnosti a pohodlnej mobility pre chodcov a cyklistov sa projekt zameriaval aj na estetické zlepšenie verejného priestoru. V apríli tohto roka bola lávka úplne uzavretá a demontovaná. Ondrášová priblížila, že približne o mesiac neskôr bola osadená nová konštrukcia.

„Rekonštrukcia sa nezaobišla bez obmedzení a výluk mestskej hromadnej dopravy. Mesto bude ešte pokračovať v dokončovacích prácach, ktoré zahŕňajú výmenu zábradlí na chodníkoch a schodisku od zastávok MHD. Z dôvodu bezpečnosti sa tu preto počas letných prázdnin bude nachádzať dočasné oplotenie,“ doplnila s tým, že projekt rekonštrukcie mostu na Centrálnej ulici nadväzuje na už zrealizované opravy mostov na sídlisku Vlčince, medzi ktoré patria lávka pre peších na Obchodnej ulici, či most na Ulici Matice slovenskej.

Žilinská samospráva aktuálne dokončuje aj rozsiahlu rekonštrukciu mosta na Ulici sv. Cyrila a Metoda. Spomenuté objekty boli v rámci mesta identifikované ako najfrekventovanejšie a najrizikovejšie v Žiline.


Súvisiaci článok
Nová lávka medzi Solinkami a Hlinami rastie do krásy. Práce napredujú podľa plánu (FOTO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť