Pondelok 16. 09. 2024 05:06:55 | Meniny má Ľudmila

Vozový park Žilinského kraja má päť nových strojov na úpravu vozovky. Investícia stála viac ako 1,5 milióna eur

Vozový park Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja sa rozrástol o päť nových multifunkčných vozidiel. Krajská samospráva do ich nákupu investovala 1 660 896 eur.

TASR|18. júl 2024|15:30:02

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj

Súvisiaci článok
Spúšťajú nový privádzač do Kysuckého Nového Mesta. Má zlepšiť dopravnú situáciu, investícia stála 19,3 miliónov eur
Čítajte viac >

Na tlačovom brífingu vo štvrtok 18. júla o tom informovala predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová. Moderné stroje budú prioritne využívané na opravy vozoviek vo všetkých regiónoch kraja.

Podľa Jurinovej je technika krajských cestárov zastaralá a priemerný vek strojov sa pohyboval okolo 25 rokov. „Snažíme sa postupne vozový park obnovovať, vlani sme napríklad kúpili sypače pre zimnú údržbu. Aj vzhľadom na to, že po zime vždy vnímame ako veľký problém cestné výtlky, tak tento rok sme sa rozhodli pre obstaranie strojov, ktoré pomôžu a uľahčia prácu na obnove krytu vozovky," priblížila Jurinová.

Podotkla, že sprievodným javom modernizácie vozového parku je aj racionalizácia práce. „Pri oprave výtlkov doteraz pracovali skupiny štyroch až šiestich ľudí a keďže v tomto prípade ide o stroje, ktoré dokážu postupne vykonať viaceré činnosti, bude postačovať prítomnosť dvoch zamestnancov," doplnila Jurinová.

Každému z piatich regionálnych závodov Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja pridelia po jednom vozidle. „Tieto univerzálne vozidlá budú použité na efektívne opravy a údržbu ciest. Spolu s nadstavbovými zariadeniami dokážu vykonávať frézovanie vozoviek, zametanie, nakladanie materiálu, frézovanie priekop, kosenie a mulčovanie," objasnil generálny riaditeľ Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja Juraj Lazúr.


Súvisiaci článok
Zabudnutej vyhliadky na Vodné dielo Žilina sa ujali dobrovoľníci. Zmenili ju na nepoznanie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť