Štvrtok 05. 09. 2024 23:20:48 | Meniny má Regina

Záchranársky postup: Ako pomôcť vtákovi po náraze do okna?

Pri náraze vtáka do okna ho treba umiestniť do kartónovej krabice s výstelkou z papierových vreckoviek. Krabicu je následne potrebné umiestniť na tiché, teplé a tmavé miesto. Ak sa vták do hodiny nespamätá, treba kontaktovať záchrannú stanicu či Štátnu ochranu prírody Slovenskej republiky.

TASR|20. júl 2024|19:30:16

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Tip na výlet: Poluvsianska skalná ihla
Čítajte viac >

Upozornil na to Bratislavský samosprávny kraj na svojom webe. Podotkol, že ľudia nemajú používať na vtáky klietky.

Dôležité je tiež predchádzať nárazom vtákov do okien, napríklad pomocou špeciálnych fólií alebo samolepiek. „Efektívne sú viaceré menšie prvky ako jedna veľká samolepka. Osvedčili sa zvislé pásiky alebo sústavy kruhov, najlepšie v oranžovej farbe,“ ozrejmil Bratislavský samosprávny kraj. Alternatívou sú podľa neho aj svetlé závesy, stiahnuté žalúzie či sieťky proti hmyzu.

Zároveň pri nájdení vtáčieho mláďaťa je potrebné postupovať opatrne. Netreba mu dávať jedlo ani vodu. „Ak je vtáča neoperené, skúste ho vrátiť do hniezda alebo kontaktujte záchrannú stanicu. Podchladené mláďa zohrejte na predhriatom uteráku,“ dodal kraj.

Ak má verejnosť podozrenie na týranie zvieraťa, treba to nahlásiť na Zelenú linku Ministerstva životného prostredia SR na čísle 0800 144 440 alebo mailom na zelena.linka@enviro.gov.sk. „Anonymne môžete ohlásiť aj porušovanie zákonov na ochranu životného prostredia,“ uviedol Bratislavský samosprávny kraj.


Súvisiaci článok
Nenechajte zlodejom žiadnu príležitosť. Polícia radí, ako ochrániť majetok pred odchodom na dovolenku
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť