Streda 18. 09. 2024 08:58:31 | Meniny má Eugénia

Jedinečné tradície dolného Liptova vo Vlkolínci. Nechajte sa zlákať na medovníky či hrnčiarstvo

Ste fanúšikom ukážok medovnikárstva, korálikovania, hrnčiarstva, kváskovania, drotárstva, košikárstva či tkania? Vlkolínec vám ukáže všetky zákutia týchto remesiel a každý si príde na svoje.

Michal Szentivanyi|12. júl 2024|17:30:09

Zdroj: Koláž Žilina SP21/ruzomberok.sk

Súvisiaci článok
Nezmeškajte prehliadku Vlkolínca počas letnej sezóny. Jedinečnou architektúrou vás prevedú vyškolení historici
Čítajte viac >

O viacerých podujatiach vo Vlkolínci informoval na webe mesta Ružomberok hovorca Vladimír Miškovčík. Víkendy v tejto lokalite si návštevníci môžu spestriť pohľadom na historické remeslá a rôzne tradície. Priamo v pamiatke, ktorá je zapísaná v Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, budú môcť záujemcovia spoznať aj prácu kožiarov, krojárov, oboznámia sa so spracovaním ľanu, včelieho medu, spoznajú čo je snovanie či plstenie.

Včelársky deň a hrnčiarske remeslo

„Už počas víkendu v sobotu 13. júla 2024 ožije svetoznáma horská osada podujatím Včelársky deň vo Vlkolínci. Návštevníci sa môžu tešiť na tvorivé dielne, kde si vyskúšajú výrobu rámikov či sviečok z vosku. Pripravené sú ukážky zloženia úľa, včelárskeho náradia i pomôcok. Okrem medových špecialít si organizátori v rámci podujatia Remeslo má zlaté dno pripravili ukážky hrnčiarskeho remesla i kváskovania, ktoré sa v poslednom období dostáva opäť do popredia," pozval verejnosť hovorca mesta Ružomberok Vladimír Miškovčík.

Remeslo_01-1200x1012-1.jpg Zdroj: ruzomberok.sk

Šikovné ženy zas predvedú prípravu cesta, založenia a udržiavania kvásku, predstavia rôzne obilniny a ich mletie. Na ochutnávku je pripravený aj chutný chlebík. V nedeľu 14. júla 2024 budú prezentácie remeselníkov pokračovať ukážkou kožiarstva. Podujatie sa uskutoční v Školskom dvore – za Galériou a v Humne pri Roľníckom dome vo Vlkolínci v tradičnom čase o 10:00 hodine a potrvá do 17:00 hodiny.

„Na workshope Namaľuj si históriu, ktorý sa bude konať v sobotu 13. a v nedeľu 14. júla vo Vlkolínci, si budú môcť záujemcovia vyskúšať kresbu pri maliarskom stojane za asistencie lektorky Reginy Loviškovej. Ukážky práce remeselníkov pre návštevníkov Pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry Vlkolínec pripravili Kultúrny dom Andreja Hlinku, mesto Ružomberok a Informačné centrum Ružomberok. Na spoluorganizácii sa podieľa Oblastná organizácia cestovného ruchu Region Liptov," doplnil Miškovčík.

Workshop v korálkovaní a ukážku medovnikárstva si môžu návštevníci užiť v sobotu 20. júla a v nedeľu 21. júla sa môžu pozrieť na remeslo výroby z kože.

Presný rozpis programu nájdete na plagátoch nižšie:

dasdasdasdas.jpg Zdroj: ruzomberok.sk


Súvisiaci článok
Letná slávnosť vo Vlkolínci sa blíži: Nenechajte si ujsť remeselnícke stánky, opekačku či folklórne vystúpenia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť