Pondelok 16. 09. 2024 19:46:23 | Meniny má Ľudmila

Študenti získali ocenenia za svoje inovatívne projekty v oblasti ekologickej dopravy

Na konci júna sa v priestoroch Žilinskej univerzity v Žiline uskutočnilo vyhodnotenie tretieho ročníka súťaže Objav PEDAS – Študuj dopravu – Zelená doprava.

Juliana Krčulová|12. júl 2024|08:00:02

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Žilinská univerzita v Žiline

Súvisiaci článok
Žilinská univerzita v Žiline vyhlásila súťaž pre mladé talenty: Objav PEDAS - Študuj dopravu - Zelená doprava
Čítajte viac >

Inovatívne riešenia pre ekologickú dopravu

Súťaž vyhlásila Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov Žilinskej univerzity v Žiline a záštitu nad ňou prevzal minister dopravy a výstavby Slovenskej republiky. Cieľom súťaže bolo podporiť ekologickú dopravu, pričom sa do nej mohli zapojiť žiaci stredných škôl z celého Slovenska.

„Partnerom súťaže bolo mesto Žilina, ktoré si plne uvedomuje význam a nevyhnutnosť hľadania ekologických možností dopravných systémov. Každoročne vyzýva študentov zapojiť sa do súťaže s cieľom podporiť výchovu budúcich odborníkov na dopravu, ktorá je kľúčovým odvetvím v mnohých oblastiach hospodárskeho a sociálneho rozvoja,“ priblížila hovorkyňa mesta Žilina, Zuzana Ondrášová.

IMG-132-768x512 (1).jpg Zdroj: zilina.sk

Slávnostného vyhodnotenia súťaže sa zúčastnili žilinský viceprimátor Ján Ničík a vedúci odboru verejného priestranstva a životného prostredia Mestského úradu v Žiline, Radoslav Vozárik. Fakulta PEDAS ocenila prvú desiatku najlepších študentov. Mesto Žilina ako partner súťaže venovalo jednému z víťazov komentovanú prehliadku historického centra a pamiatok mesta, vstupy na mestskú krytú plaváreň a letné kúpalisko a balíček vecných cien.

„Doprava hrá kľúčovú úlohu v rôznych oblastiach a výrazne ovplyvňuje každodenný život obyvateľov. Nárast počtu áut prináša negatíva v podobe zvýšených emisií, hluku, prašnosti a dopravných zápch a nehôd. Preto je dôležité zvažovať udržateľnosť a vplyv dopravy na životné prostredie,“ dodala hovorkyňa.

OCENENÍ ŠTUDENTI:

  • Matej Venger, Jerguš Legiň, Maroš Kučera (Stredná priemyselná škola dopravná Zvolen) – GraviMobil,
  • Martina Pevná (Gymnázium Púchov) – Ekologická zastávka,
  • Sebastián Manduľák, Jakub Novotný, Martina Šnaťová (SOŠ DaS Strážske) – Vintage kokteilový stolík Nekonečno,
  • Róbert Kandray (Stredná priemyselná škola dopravná Trnava) – Multipass,
  • Martina Michalisková, Simona Polčáková, Veronika Svitanová (Stredná odborná škola Garbiarska 1, Kežmarok) – Po krôčikoch zdravšie,
  • Matúš Ščevko, Terézia Tkáčiková (Stredná odborná škola dopravná Žilina) – Distribúcia zásielok a minimálny dopad na životné prostredie,
  • Viktória Košťanová, Stela Kubíková (SOŠD Martin-Priekopa) – Eko Courier Bike,
  • Matúš Hladík (Stredná priemyselná škola dopravná Košice) – Ako využiť rekuperáciu brzdnej energie pre ekologickejšiu dopravu,
  • Norbert Hegykozi, Natália Daňková (Stredná odborná škola železničná Košice) – Obnovenie celoročného vlakového spojenia cez pohraničnú prechodovú stanicu Plaveč,
  • Rebeka Zálešáková, Matej Chochel (Stredná priemyselná škola Považská Bystrica) – Verejná osobná doprava – Problémy, Riešenie, Atraktívnosť.

Súvisiaci článok
Žilinská univerzita v Žiline potvrdila svoje kvality. Prestížny rebríček ju zaradil na veľmi lichotivé miesto
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť